Aktuálně: 4 358 inzerátů188 470 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Racek bělokřídlý

Larus glaucoides

Racek bělokřídlý

Larus glaucoides

Racek bělokřídlý

  • Výskyt: Severní Amerika
  • Délka těla: 60 cm
  • Počet vajec: 2-3 ks
  • Potrava: Ryby
Racek bělokřídlý
Kam se řadí?

Racek bělokřídlý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Laridae - rackovití
  • Podčeleď: Larinae - racci
  • Rod: Larus - racek
Racek bělokřídlý
Kde žije?

Racek bělokřídlý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
2 422 2 minuty čtení

Znaky

Velmi podobný rackovi šedému, tedy slabě popelavě šedý a bílý. Velký je jako racek stříbřitý, dlouhý asi 60 cm a má slabší zobák.

V zimním šatu má racek bělokřídlý na hlavě a krku rozmyté, nejasné podélné skvrny. Mladí ptáci jsou světle pískově zbarveni a mají tmavošedý zobák. Šat dospělého ptáka získávají ve 4. roce. Jejich volání zní jako „girú" a „ig-knyrr".

Prostředí

Racek bělokřídlý hnízdí jen v Grónsku a na některých ostrovech patřících už k Americe. Hnízdí právě v oblasti, kde se nevyskytují rackové žlutonozí a stříbřití. Ve svém areálu není vzácný, v zimě je na severním pobřeží Islandu dokonce nejhojnějším rackem. Na Britských ostrovech pravidelně přezimují jednotliví mladí ptáci.

Rozmnožování

Hnízdní kolonie jsou obvykle v chráněných fjordech a zálivech, často vysoko na útesech, mnohdy až 800 metrů nad mořem. Rackové bělokřídlí hnízdí s oblibou na hřebenech ptačích skal. Hnízdí v květnu a v červnu, 2 až 3 vejce jsou v průměru dlouhá 68 mm. Sezení na vejcích a odchov mláďat jako u racků stříbřitých nebo racků žlutonohých.

Potrava

Racek bělokřídlý je stejně jako ostatní velcí rackové všežravec. Velmi obratně však loví ryby, přičemž se vrhá ze vzduchu do vody. Hejna racků bělokřídlých provázejí s velikým křikem plující hejna velryb a tuleňů a vrhají se na ryby, které v úprku před velkými savci vyplouvají k hladině a dokonce vyskakují z vody. Lovci velryb pozorně sledují hejna těchto pronásledujících racků. Ti se zase přirozeně shromažďují i okolo rybářských lodí, kde čekají na kuchyňské a rybí odpadky. Rackové mimoto vyhledávají i potravu, vyvrhnutou mořem na pobřeží.

Mohlo by vás také zajímat

Tirika bělokřídlýSlavík modráčekRacek tenkozobýRacek chechtavýRacek černohlavýRacek AudouinůvRacek malýRacek stříbřitýRacek mořskýRacek žlutonohý

Foto: http://korhanozkan.org

Podělte se s námi o názor na tento text →