Aktuálně: 4 424 inzerátů179 661 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Racek šedý

Larus hyperboreus

Racek šedý

Larus hyperboreus

Racek šedý

  • Výskyt: Arktické oblasti Evropy, Asie a Sev. Ameriky
  • Délka těla: 80 cm
  • Hmotnost: 960-2200 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 27-28 dnů
  • Délka života: Až 20 let
  • Potrava: Všežravci
Racek šedý
Kam se řadí?

Racek šedý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Laridae - rackovití
  • Podčeleď: Larinae - racci
  • Rod: Larus - racek
Racek šedý
Kde žije?

Racek šedý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
3 857 2 minuty čtení

Znaky

Mohutný, velmi světlý racek bez jakéhokoli černého opeření. Dlouhý je až 80 cm, jeho rozpětí je až 180 cm. Má plášť (zbarvení hřbetu) modrošedý, ostatní peří je bílé. I mladí ptáci jsou mnohem světlejší než jiní mladí rackové a v přechodném šatu působí téměř bíle. Racek šedý je dravý racek, který často sedí na nejvyšších skálách ptačí kolonie („starosta" dávných námořníků). Jeho hlas je zřídka slyšet - je podobný volání racka stříbřitého, je však drsnější.

Prostředí

Racek šedý zastupuje na dalekém severu racka mořského. Kde se usadí racek mořský, ustupuje racek šedý. Na Islandu je racek šedý hojný, ale jeho stavy klesají. Mimo dobu hnízdění poletují někteří rackové nad Ledovým oceánem a odpočívají na ledových krách, někteří přilétají - hlavně od října do března - až na pobřeží střední a západní Evropy. V dubnu se opět objevují na skalách, kde hnízdí.

Rozmnožování

Rackové šedí hnízdí jednotlivě nebo v malých, v Grónsku i větších koloniích. Hnízda jsou často vysoko ve skalách nad koloniemi mořských ptáků, na skalnatých ostrovech, ale i na plochých místech na pevnině. Hojná jsou i u sladkých vod, ale vždy poblíž pobřeží. Hnízdo staví oba rodiče. Sedět začínají od nakladení prvního vejce. Hnízdění probíhá v květnu a v červnu a trvá 27 až 28 dnů. Mláďata jsou vzletná v srpnu. Mají pak bledě hnědý šat mladých ptáků, pelichají však už po třech měsících do poněkud světlejšího prvního zimního šatu, který pak v březnu opět nahradí světlejším šatem letním.

Potrava

Mrtvá i živá zvířata, pokud je rackové mohou zdolat.

Názvy ve světě

Racek šedý

Anglicky: Glaucous Gull, Dánsky: Gråmåge, Finsky: Isolokki, Francouzsky: Goéland bourgmestre, Holandsky: Grote burgemeester, Islandsky: Hvítmáfur, Italsky: Gabbiano glauco, Maďarsky: Jeges sirály, Německy: Eismöwe, Norsky: Polarmåke, Polsky: Mewa polarna, Portugalsky: Gaivota-hiperbórea, Rumunsky: Pescăruşul gheţurilor, Slovensky: Čajka bledá, Španělsky: Gaviota hiperbórea, Švédsky: Vittrut

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr šedýMníšek šedýAnolis šedýBažant paví šedýSlavík modráčekKovařík šedýLuněc šedýŤuhýk šedýSedmihlásek šedýLejsek šedý

Foto: http://ibc.lynxeds.com

Podělte se s námi o názor na tento text →