Aktuálně: 4 310 inzerátů183 560 diskuzních příspěvků17 863 uživatelů

Lorikul korunkatý

Loriculus galgulus

Lorikul korunkatý

Loriculus galgulus

Lorikul korunkatý

  • Výskyt: Malajský poloostrov, Singapur..
  • Velikost: 12 cm
  • Hmotnost: 28 g
  • Kroužek: 4,5 mm
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 20 dnů
  • Potrava: Nektar, ovoce, pyl, instantní krmení
Lorikul korunkatý
Kam se řadí?

Lorikul korunkatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Loriculus - lorikul
Lorikul korunkatý
Kde žije?

Lorikul korunkatý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 19.09.2013, 07:48
10 818 2 minuty čtení

Samec je celkově zelený, na spodu těla světlejší, temeno má tmavě modré. Na hřbetě má trojúhelníkovou skvrnu ze zlatožlutých pírek. Na spodní části zad je žlutý pásek. Hrdlo, kostřec a svrchní ocasní krovky jsou šarlatové. Spodní strana křídel a ocasu zelenomodrá. Zobák černý, duhovka tmavohnědá, nohy hnědožluté. Samice je naspodu těla výrazněji žlutá, bez červené skvrny (nebo jen s naznačenou skvrnou) na hrdle. Na dolních zádech je žlutý pásek, žlutá skvrna na hřbetě jen naznačena. Modré temeno nenápadné. Mladí jsou tmavě zelení, pera mají tmavé okraje. Čelo je šedé s modrým přelivem. Modrá korunka a žlutý hřbet chybějí. Kostřec je zelený, pera mají červené lemy. Hrdlo je zelené. Zobák bledě rohovinový, nohy světle hnědé.

Lorikul korunkatý žije na Malajském poloostrově jižně od 10. rovnoběžky, v Singapuru, na Anabských ostrovech, Kalimantanu a některých jeho příbřežních ostrovech, v souostroví Riau, na ostrovech Bangka, Belitung, na Sumatře a přilehlých ostrovech Nias, Sipora a Enggano.

Je široce rozšířen a místně velice běžný ve světlých lesích v nížinách. Na jihu hlavně ve stálezelených lesích. Chybí v husté džungli. Pozorován byl v nadmořských výškách do 1250 m, na kokosových plantážích při pobřeží, v zahradách a parcích ve městech. Ve své domovině je velice populární a často je chován v zajetí u domorodců. Ti jej krmí vařenou rýží a banány. Nejčastěji ho můžeme vidět přeletujícího nad korunami stromů. Potrava se skládá z nektaru, ovoce, semen, květů a drobného hmyzu. Je zajímavé, že si při jídle stále čistí zobák o listy nebo větvičky.

Lorikul korunkatý hnízdí od ledna do července. Hnízda jsou v dutinách stromů, nejčastěji odumřelých. V zajetí je tento druh ze všech lorikulů asi nejčastější. U nás byl chován již před 2. světovou válkou a nechybí ani dnes. První neúspěšné odchovy byly již na počátku století u chovatelky Proweové. Úspěšný se podařil až v Dánsku u Norgaard Olsena v roce 1968. Ptáci byli krmeni hlavně instantními nektarovými krmivy.

Názvy ve světě

Lorikul korunkatý

Latinsky: Loriculus galgulus, Anglicky: Blue crowned Hanging Parrakeet, Dánsky: Blåisset Flagermuspapegøje, Finsky: malakanriippukaija, Francouzsky: Coryllis à tête bleue, Holandsky: Blauwkroontje, Italsky: Loricolo corona blu, Japonsky: satouchou, Japonsky 2: サトウチョウ, Norsky: Blåisset Flaggermuspapegøye, Německy: Blaukrönchen, Polsky: zwisoglówka koroniasta, Rusky: Серендак, Slovensky: lorík modrotemenný, Čínsky: 蓝顶短尾鹦鹉, Španělsky: Lorículo Coroniazul, Švédsky: Blåkronad fladdermuspapegoja

Mohlo by vás také zajímat

Lorikul modrobradýLorikul ozdobnýLorikul žlutobradýPáv korunkatý

Podělte se s námi o názor na tento text →