Aktuálně: 4 334 inzerátů190 126 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Lorikul ozdobný

Loriculus amabilis

Lorikul ozdobný

Loriculus amabilis

Lorikul ozdobný

  • Výskyt: Ostrovy Indonésie
  • Velikost: 11 cm
  • Hmotnost: 25-38 g
  • Kroužek: 4 mm
  • Počet vajec: 3 ks
  • Inkubační doba: 20 dnů
  • Potrava: Nektar, ovoce, pyl, instantní krmení
Lorikul ozdobný
Kam se řadí?

Lorikul ozdobný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Loriculus - lorikul
Lorikul ozdobný
Kde žije?

Lorikul ozdobný

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 19.09.2013, 08:27
8 245 2 minuty čtení

Vzhled

Tento v dospělosti pouze 11 cm měřící pták dosahuje hmotnosti v rozmezí 25 - 38 g. Hlavu má lorikul ozdobný zelenou s červenými skvrnami na temeně a bradě, oči jsou hnědé a zobák černý. Prsa a břicho mají zelené zbarvení. Křídla a záda jsou rovněž zelené, občas s červenými skvrnami. Ocas a kostřec je svrchu červený, zespodu zelený. Končetiny jsou oranžovo-šedé.

Poddruhy

lorikul ozdobný halmaherský - Loriculus amabilis amabilis
lorikul ozdobný sangiheský - Loriculus amabilis catamene
lorikul ozdobný sulský - Loriculus amabilis sclateri
lorikul ozdobný celebeský - Loriculus amabilis ruber

Život v přírodě

Ve volné přírodě se lorikul ozdobný vyskytuje v Indonésii, konkrétně na ostrovech Morotai, Halmahera, Kasiruta, Becan a severní Moluky. Žijí v nížinatých lesích v blízkosti obdělávaných zemědělských ploch, někdy i poblíž vesnic a kokosových hájů. Drží se většinou v párech, maximálně malých skupinkách.

Chov

V zajetí není tento temperamentní druh příliš chován. Jejich voliéra by měla být umístěna spíše ve vnitřních prostorech nebo dobře chráněných místech. Optimální jsou rozměry 2 x 1 x 2 m. Samice snáší většinou 3 vejce, která zahřívá 20 dnů. Hnízdo mladí opouštějí po 5 týdnech. Projevují se příjemným melodickým hlasem, většinou večer.

Krmivo

Jejich přirozená potrava se skládá z nektaru, ovoce, květů, pupenů a semen. V zajetí by měla krmná dávka obsahovat dostatek ovoce, jako hrušky, jablka, fíky, banány a zeleninu. Jsou také krmeni směsí semen prosa, lesknice, nigeru, ovsa.

Názvy ve světě

Lorikul ozdobný

Latinsky: Loriculus amabilis, Anglicky: Moluccan or Sula Hanging-Parrot, Německy: Zierpapageichen, Dánsky: Molukflagermuspapegøje, Španělsky: Lorículo Amable, Finsky: molukkienriippukaija, Francouzsky: Coryllis des Moluques ou C. de Sclater, Italsky:Loricolo delle Molucche : , Japonsky: Koshiminosatouchou, Holandsky: Molukse Vleermuisparkiet, Norsky: Molukkflaggermuspapegøye, Polsky: Zwisoglówka molucka, Rusky: Молуккский висячий попугайчик, Slovensky: Lorík ozdobný, Švédsky: Moluckisk fladdermuspapegoja, Čínsky: 摩鹿加短尾鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Lorikul korunkatýLorikul modrobradýLorikul žlutobradý

Podělte se s námi o názor na tento text →