Aktuálně: 4 314 inzerátů183 392 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Rákosník ostřicový

Acrocephalus paludicola

Rákosník ostřicový

Acrocephalus paludicola

Rákosník ostřicový

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 11,5-13 cm
  • Hmotnost: 10-13 g
  • Počet vajec: 5-6 ks
  • Inkubační doba: 13-14 dnů
  • Průměr kroužku: 3 mm
  • Potrava: Hmyz, pavouci
Rákosník ostřicový
Kam se řadí?

Rákosník ostřicový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Acrocephalidae - rákosníkovití
  • Rod: Acrocephalus - rákosník
Rákosník ostřicový
Kde žije?

Rákosník ostřicový

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.03.2014, 19:00
2 982 2 minuty čtení

Znaky

Na hlavě jsou tři nápadné žlutohnědé podélné proužky, střední ocasní pera jsou nejdelší. Rákosník ostřicový dosahuje v dospělosti délky těla asi 13 centimetrů. Zpěv je podobný zpěvu jiných  druhů rákosníků, rychlý a žvatlavý s často se opakujícími slokami, například „diu- diu- diu, didi- did, errr". Varovný hlas je „tk".

Prostředí

Rákosník ostřicový s oblibou vyhledává rozlehlé bažiny s travinami a řídkými stébly rákosu i křovinaté slatiny. Jeho stav bohužel všude silně klesá. Je tažným ptákem, přezimujícím v tropické Africe. Dříve hnízdil tento druh rákosníka z čeledi pěnicovitých i v České republice, nyní vzácně (místy pravidelně) protahuje na jaře i na podzim. Faunistická komise ČSO registruje v letech 2002-2007 z našeho území 12 pozorování a odchytů.

Rozmnožování

Samička snáší nejčastěji pět až šest asi 16 milimetrů dlouhých vajíček, hnízdí od poloviny května. Na vejcích sedí pouze samice po dobu 13 až 14 dnů, mláďata jsou poté na hnízdě dalších 13 až 14 dnů. Matka je však i po opuštění hnízda určitou dobu vodí, učí a krmí, dokud se neosamostatní. Po hnízdění se vykrmují a připravují na tah do Afriky.

Potrava

Rákosník ostřicový se živí hlavně hmyzem a pavouky, v menší míře požírá také vodní plže.

Názvy ve světě

Rákosník ostřicový

Anglicky: Aquatic Warbler, Dánsky: Vandsanger, Finsky: Sarakerttunen, Francouzsky: Phragmite aquatique, Holandsky: Waterrietzanger, Chorvatsky: Trstenjak ševar, Islandsky: Fenjasöngvari, Italsky: Pagliarolo, Maďarsky: Csíkosfejű nádiposzáta, Německy: Seggenrohrsänger

Mohlo by vás také zajímat

Rákosník proužkovanýRákosník zpěvnýCistovník rákosníkovýRakosník CettiůvRákosník obecnýRákosník velký

Foto: http://www.vogelwarte.ch

Podělte se s námi o názor na tento text →