Aktuálně: 5 070 inzerátů172 711 diskuzních příspěvků17 723 uživatelů

Rakosník Cettiův

Cettia cetti

Rakosník Cettiův

Cettia cetti

Rakosník Cettiův

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 13 cm
  • Potrava: Hmyz
Rakosník Cettiův
Kam se řadí?

Rakosník Cettiův

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Cettiidae
  • Rod: Cettia - cetie
Rakosník Cettiův
Kde žije?

Rakosník Cettiův

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
2 639 2 minuty čtení

Znaky

Rákosník Cetiiův neboli cetie jižní má hřbetní stranu červenohnědou, delší zaokrouhlený ocásek a šedobílou spodní stranu těla. Známý je tento druh tím, že jako jediný evropský pěvec má ocas složen z 10 ocasních per místo obvyklých 12. Dosahuje v dospělosti délky těla 13 centimetrů.

Prostředí

S oblibou obývá rákosník Cettiův neprostupné houštiny na březích řek a jezer a v bažinách. Hnízdí v jižní a jihozápadní Evropě v hustých vysokých porostech, přednostně u vody. V září roku 2007 byl poprvé tento druh rákosníka zaznamenán i na území České republiky – byl chycen do nárazové sítě u obce Jestřebí na Českolipsku. Určen byl jako mladá samice. Po okroužkování a vyfotografování byl exemplář vypuštěn.

Rozmnožování

Sameček se v době hnízdění ukazuje jen na okamžik na vrcholcích větví a začíná náhle a hlasitě zpívat, asi po sekundě stejně náhle umlká. Tento projev je tak bezprostřední, že ten droboučký ptáček zpívá i tehdy, chytíme-li ho a vložíme do sáčku, jakých používáme při kroužkování ptáků. Sameček zpívá ve dne i v noci. Samička splétá na zemi nebo kousek nad zemí pod nejhustším křoviskem šálkovité hnízdo. Cetie jižní snáší lesklá, cihlově červená vejce. Žije velmi skrytým životem.

Názvy ve světě

Rakosník Cettiův

Anglicky: Cetti's Warbler, Dánsky: Cettisanger, Finsky: Silkkikerttunen, Francouzsky: Bouscarle de Cetti, Holandsky: Cetti's zanger, Chorvatsky: Svilorepa, Islandsky: Blæsöngvari, Italsky: Usignolo di fiume, Maďarsky: Berki poszáta, Německy: Seidensänger

Mohlo by vás také zajímat

Rákosník proužkovanýRákosník zpěvnýCistovník rákosníkovýRákosník obecnýRákosník velkýRákosník ostřicový

Foto: http://www.poulia.info

Podělte se s námi o názor na tento text →