Aktuálně: 4 424 inzerátů179 669 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Neoféma modrokřídlá

Neophema chrysostoma

Neoféma modrokřídlá

Neophema chrysostoma

Neoféma modrokřídlá

  • Výskyt: Austrálie
  • Velikost: 22-24 cm
  • Hmotnost: 40-60 g
  • Kroužek: 4 mm
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 18 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: Kolem 1500 Kč/ks
Neoféma modrokřídlá
Kam se řadí?

Neoféma modrokřídlá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Neophema - neoféma
Neoféma modrokřídlá
Kde žije?

Neoféma modrokřídlá

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 21.09.2013, 07:03
17 192 3 minuty čtení

Výskyt

Jihovýchodní Austrálie, Tasmánie a přilehlé ostrovy.

Velikost

Přibližně 22 až 24 centimetrů.

Rozlišování pohlaví

U tohoto druhu se pohlaví u jedinců mladších šesti až sedmi měsíců dá jen obtížně rozeznat. Dospělé samičky mají menší pásek na čele.

Povaha

Neoféma modrokřídlá je ve vztahu k ostatním spolubydlícím ve voliéře velice snášenlivá a nepronásleduje dokonce ani menší ptáky. Pouze v hnízdním období mohou být samečkové poněkud nesnášenliví k samečkům svého druhu nebo k jiným ptákům rodu Neophema.

Chovatelské zařízení

Tyto ptáky nejraději chováme ve venkovní nebo pokojové voliéře. Neofémy modrokřídlé rády létají. Jejich obydlí proto musí být dostatečně dlouhé. Pokud je chceme chovat v kleci, musíme dbát na to, aby si ptáci občas mohli protáhnout křídla mimo tento prostor.

Klimatické podmínky

Traváčci modrokřídlí jsou celkem otužilí, a pokud mají k dispozici vnitřní úkryt před mrazem a větrem, nevyžadují ve studených měsících zvláštní péči.

Potrava

Tyto ptáky krmíme krmivem pro papoušky rodu Neophema a směsí pro malé papoušky. Také jim občas chutná trochu zeleného krmení a ovoce. Dokonce dobře přijímají živočišné bílkoviny ve formě živého či sušeného hmyzu a vaječných bílkovin, hlavně během hnízdění.

Tak jako všichni zrnožraví ptáci potřebují tyto neofémy grit a písek na trávení. Toho musí být ve voliéře nebo kleci vždycky dostatek, aby se ptáci mohli podle potřeby zásobit.

Denní činnost

Neofémy modrokřídlé jsou převážně klidní ptáci. Nejsou hluční a také nemají tendenci ničit své okolí. Většina z nich není plachá a za dobrého zacházení zkrotne a začne nám důvěřovat.

Jako všichni papoušci rodu Neophema není ani tento druh šplhavý. Často je lze pozorovat na dně voliéry, kde si částečně hledají potravu.

Hnízdění

Ve volné přírodě hnízdí v dutinách stromů. Ve voliéře jim k hnízdění připravíme prostornou budku. Budka má mít rozměr dna asi 20 x 20 centimetrů o výšce 30 až 35 cm. Tito papoušci si nesplétají hnízdo, ale rádi snášejí vajíčka na jemnou, navlhčenou vystýlku. Na dno budky můžeme proto navršit trochu navlhčených pilin a rašeliny. Snůšku tvoří 4 až 6 vajec, ze kterých se asi za 18 dnů vylíhnou mláďata. Na vejcích sedí pouze samička a její druh ji krmí. Přibližně po čtyřech týdnech mláďata vylétají z budky. Potom však musí být ještě několik týdnů voděna a přikrmována rodiči. Pár traváčků modrokřídlých bychom neměli od sebe oddělovat. I mimo hnízdní období je dvojice na sobě závislá a často tvoří nerozlučný svazek po celý život. Pokud je pár v dobré kondici, obvykle vyvede dvě snůšky za sezonu.

Názvy ve světě

Neoféma modrokřídlá

Latinsky: Neophema chrysostoma, Anglicky: Blue-winged Parrot, Německy: Feinsittich, Dánsky: Blåvinget Græsparakit, Španělsky: Periquito Crisóstomo, Finsky: siniruohokaija, Francouzsky: Perruche à bouche d'or, Italsky: Parrocchetto aliazzurre, Japonsky: wakabainko, Japonsky 2: ワカバインコ, Holandsky: Blauwvleugelparkiet, Norsky: Blåvingeparakitt, Polsky: lakówka modroskrzydla, Rusky: Синекрылый травяной попугайчик, Slovensky: tráviar modročelý, Švédsky: Blåvingeparakit, Čínsky: 蓝翅鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Neoféma bourekNeoféma modrohlaváNeoféma ozdobnáNeoféma skalníNeoféma tyrkysováNeoféma žlutobřicháSaranče modrokřídlá

Podělte se s námi o názor na tento text →