Aktuálně: 4 388 inzerátů184 675 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Neoféma ozdobná

Neophema elegans

Neoféma ozdobná

Neophema elegans

Neoféma ozdobná

  • Výskyt: Austrálie, Tasmánie...
  • Velikost: 22 cm
  • Hmotnost: 40-51 g
  • Kroužek: 4 mm
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 18-19 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: 400 Kč/ks
Neoféma ozdobná
Kam se řadí?

Neoféma ozdobná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Neophema - neoféma
Neoféma ozdobná
Kde žije?

Neoféma ozdobná

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 21.09.2013, 07:09
20 636 2 minuty čtení

Popis

Samice a samci jsou téměř k nerozeznání. Dospělí ptáci mají temeno a svrchní partie zlatoolivové, samice spíše tmavě olivové. Pásek na čele nad zobákem je tmavomodrý, nahoře lemovaný světlemodrým proužkem, přesahujícím až přes oko. Spodní partie jsou zelenožluté na prsou až žluté směrem k ocasu. Střední křídelní krovky jsou světle zelenomodré, ostatní krovky křídelní modré. Spodní křídelní krovky tmavě modré. Ocas modrý s olivovým přelivem směrem k tělu, vnější rýdovací pera mají žluté lemy. Pásek pod křídlem chybí, u některých samic slaboučce naznačen. Zobák šedočerný, duhovka hnědá, končetiny šedohnědé. Mladí ptáci se podobají samicím, čelní modrá páska chybí nebo je jen slabě vyznačena, páska na spodu křídel chybí nebo je jen slabá u některých samic.

Výskyt

Neoféma ozdobná se vyskytuje v jihozápadní a jihovýchodní Austrálii, Tasmánii a na ostrově Kangaroo.

Život v přírodě

Nalezneme je v otevřené krajině včetně pobřežních písečných dun, na travnatých plochách i kulturní krajině v suchých křovinách. Žijí v párech nebo malých skupinkách, běžně se ale spojují do hejn, čítajících dvacet, někdy však i sto ptáků, nezřídka společně s neofémou modrokřídlou (Neophema chrysostoma).

Chov

Londýnská zoologická zahrada je chovala již v roce 1862. Brzy po dovozu se tam také podařil odchov. Jinak však byla dlouho velmi vzácná a rozšířila se vlastně až po roce 1960. U nás byla neoféma ozdobná chována již kolem roku 1880, kdy ji na III. výstavě ptactva v Praze vystavoval Schobl, v novodobé historii byly dovezeny až po roce 1963 a hlavně 1967. Odchov se podařil v roce 1968 u Maliny. Dnes je rozmnožována i u nás zcela běžně.

Potrava

Drobná semena, travní klásky, ovoce, zelené krmivo.

Názvy ve světě

Neoféma ozdobná

Latinsky: Neophema elegans, Anglicky: Elegant Parrot, Německy: Schmucksittich, Dánsky: Elegant Græsparakit, Španělsky: Periquito Elegante, Finsky: isoruohokaija, Francouzsky: Perruche élégante, Italsky: Parrocchetto elegante, Japonsky: wakanainko, Japonsky 2: ワカナインコ, Holandsky: Prachtparkiet, Norsky: Elegantparakitt, Polsky: lakówka modrobrewa, Rusky: Украшенный травяной попугайчик, Slovensky: tráviar olivový, Švédsky: Gräsparakit, Čínsky: 蓝眉鹦鹉

Mohlo by vás také zajímat

Neoféma bourekNeoféma modrohlaváNeoféma modrokřídláNeoféma skalníNeoféma tyrkysováNeoféma žlutobřicháRohatka ozdobnáTravařka ozdobná

Podělte se s námi o názor na tento text →