Aktuálně: 4 582 inzerátů178 172 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Papoušíček šedokřídlý

Forpus coelestis

Papoušíček šedokřídlý

Forpus coelestis

Papoušíček šedokřídlý

  • Výskyt: Peru, Ekvádor
  • Velikost: 12,5-13 cm
  • Hmotnost: 30 g
  • Kroužek: 4 mm
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 20 dnů
  • Potrava: Směs pro malé papoušky, ovoce, zelenina
Papoušíček šedokřídlý
Kam se řadí?

Papoušíček šedokřídlý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Forpus - papoušíček
Papoušíček šedokřídlý
Kde žije?

Papoušíček šedokřídlý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 22.09.2013, 20:25
39 154 2 minuty čtení

Vlastí tohoto jen 12 cm velkého papouška je Peru a Ekvádor.

Rozlišení samce od samice

Samec: má modré znaky na křídlech a kostřeci, nad očima modrý proužek a záhlaví šedé. Samice je zelená, někdy může mít modrý kostřec a znaky nad okem pouze naznačené. Mláďata jsou podobná dospělým, pohlaví se dá určit již v budce. Barvy jsou matnější.

Papoušíček šedokřídlý je poměrně často nabízen k prodeji. Je to druh, který lze jen doporučit i začátečníkům a jenž se vyznačuje poměrně tichým, trylkovým hlasem.

Papoušíček šedokřídlý vyhnízdí i v malé kleci 40x40x50 cm, ale v takové kleci bývá odchováno z hnízda 1 až 2 mláďata(většinou nevalné kvality). Proto je hodnotnější chovat pár v kleci o rozměrech 100x50x60 cm. Zde bývá až 7 mladých. Mláďata vylétají cca po 30 dnech. Na hnízdění jim postačí běžná budka pro andulky. Asi tři týdny po opuštění budky jsou mláďata samostatná a od rodičů je oddělíme do zvláštní klece.

Důležitá pravidla chovu

1. Při více párech nezapomínat na poměrně důležitou věc. Papoušíček šedokřídlý je extrémně teritoriální. Proto jednotlivé páry není vhodné chovat společně. Vzniká možnost agresivních rvaček, které mohou mít i trvalé následky.
2. Mláďata cca do 3 týdnů po vylétnutí z budky nechat u rodičů. Pak je vhodné je přemístit do další voliéry, protože hrozí nebezpečí pronásledování rodiči, pokud se připravují na další hnízdění.
3. Budky je doporučeno zavěšovat na klece z přední strany, ptáci se méně stresují. V letních měsících je vhodné vkládat do klece větve namočené ve vodní lázni. Ptáci se při prolézání větví příjemně osvěžují.

Názvy ve světě

Papoušíček šedokřídlý

Anglicky: Pacific Parrotlet, Latinsky: Forpus coelestis, Německy: Himmelsperlingspapagei, Dánsky: Spurvepapegøje, Španělsky: Cotorrita de Piura, Finsky: ecuadorinaranen, Francouzsky: Toui céleste, Italsky: Pappagalletto del Pacifico, Japonsky: mamerurihainko, Japonsky 2: マメルリハシインコ, Holandsky: Blauwe Muspapegaai, Norsky: Grønnmasket Spurvepapegøye, Polsky: wróbliczka zielonolica, Rusky: Воробьиный попугайчик Лессона, Slovensky: papagájik modrokrký, Švédsky: Pacifiksparvpapegoja, Čínsky: 太平洋鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Papoušíček brýlatýPapoušíček modravýPapoušíček vrabčíPapoušíček žlutolící

Podělte se s námi o názor na tento text →