Aktuálně: 4 424 inzerátů179 669 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Papoušíček žlutolící

Forpus xanthops

Papoušíček žlutolící

Forpus xanthops

Papoušíček žlutolící

  • Výskyt: Severozápad Peru
  • Velikost: 14-15 cm
  • Hmotnost: 35 g
  • Kroužek: 4,5 mm
  • Počet vajec: 3-7 ks
  • Inkubační doba: 24 dnů
  • Potrava: Směs pro malé papoušky, ovoce, zelenina
  • Cena: 10 000 Kč/pár
Papoušíček žlutolící
Kam se řadí?

Papoušíček žlutolící

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Forpus - papoušíček
Papoušíček žlutolící
Kde žije?

Papoušíček žlutolící

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 22.09.2013, 20:34
15 064 2 minuty čtení

Se svou délkou 14-15 centimetrů je papoušíček žlutolící nápadně větší než ostatní příslušníci rodu. Žije na malém území na severozápadě Peru. Obývá tropické lesy do nadmořské výšky 1720 metrů. Ve volné přírodě je velmi vzácný a je zařazen v červené knize ohrožených druhů. Jeho stavy se drasticky snížily po roce 1981 kvůli hromadným odchytům.

Papoušíčci žlutolící hnízdí ve skalních stěnách a skrýších z křoví a jiných přírodních nánosů v koloniích do 70 jedinců. Ve volné přírodě začíná hnízdit v březnu až dubnu, tedy po skončení období dešťů. Živí se převážně semeny balsových stromů a kaktusů.

Především v předešlých letech byli tito papoušci opakovaně importováni a od té doby jsou také pravidelně odchováváni. Při aklimatizaci potřebují pokojovou teplotu. I později se nejlépe cítí v bytě, drženi v párech v menší voliéře nebo prostorné kleci. Brzy ztrácení svou počáteční plachost. U zde odchovaných ptáků odpadá aklimatizace na naše podnebí, bývají také důvěřivější a ještě vhodnější pro chov. Pro chov je ideální klec o rozměrech 100x50x50 centimetrů.

Zbarvením se podobají tito ptáci příbuznému papoušíčkovi šedokřídlému, mají ale na rozdíl od něj žlutou hlavu a také tmavý zobák.

Názvy ve světě

Papoušíček žlutolící

Latinsky: Forpus xanthops, Angličtina: Yellow-faced Parrotlet, Dánsky: Gulmasket Spurvepapegøje, Finsky: perunaranen, Francouzsky: Toui à tête jaune, Holandsky: Geelwangmuspapegaai, Italsky: Pappagalletto facciagialla, Japonsky: kigashiramamerurihainko, Japonsky 2: キガシラマメルリハシインコ, Norsky: Gulmasket Spurvepapegøye, Německy: Gelbmasken-Sperlingspapagei, Polsky: wróbliczka zóltolica, Rusky: Желтолицый воробьиный попугайчик, Slovensky: papagájik žltolíci, Čínsky: 黄脸鹦哥, Španělsky: Cotorrita Carigualda, Švédsky: Gulhuvad sparvpapegoja

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan žlutolícíKakadu žlutolícíPapoušíček brýlatýPapoušíček modravýPapoušíček šedokřídlýPapoušíček vrabčíRosela žlutolícíŽelva žlutolícíMajna žlutolící

Podělte se s námi o názor na tento text →