Aktuálně: 4 463 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Papoušíček modravý

Forpus cyanopygius

Papoušíček modravý

Forpus cyanopygius

Papoušíček modravý

  • Výskyt: Severní Amerika
  • Velikost: 13 cm
  • Hmotnost: 30 g
  • Kroužek: 4 mm
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 19 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
Papoušíček modravý
Kam se řadí?

Papoušíček modravý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Forpus - papoušíček
Papoušíček modravý
Kde žije?

Papoušíček modravý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.09.2013, 20:11
15 041 2 minuty čtení

Ve zbarvení tohoto druhu převládá zelená barva v různých odstínech. Na týlu a břiše má tento zástupce rodu Forpus mírně našedlý nádech a na vrchní části křídel tmavší odstín. Modré zbarvení okolo očí a na spodních částech křídel má samec o něco výraznější oproti samičce, u které je jen málo výrazné. Mladí ptáci jsou zbarveni matněji, jinak se ale vzhledem podobají dospělým.

Papoušíček modravý je jediným z papoušíčků, jehož domovinou je severní Amerika, konkrétně se jedná o nejjižnější oblasti USA a také západ Mexika. V jeho domovině je subtropické a tropické podnebí. Celý rok se pohybuje průměrná teplota kolem 23-25 °C a střídá se zde období dešťů se suchým obdobím. Hnízdění papoušíčků je načasováno do nejúrodnějšího období v roce.

Papoušíček modravý se mimo hnízdní období sdružuje do menších hejn - odděleně samice od samců. Samostatné páry se z hejna oddělují pouze na dobu hnízdění. Vyhledávají různé štěrbiny a dutiny stromů, do kterých snáší tito ptáci vejce. Poté následuje snůška složená ze 4-6 vajec. Inkubační doba je okolo 19 dnů. V přírodě hnízdí papoušíček modravý pouze jednou ročně, nebo dokonce pouze jedenkrát za dva roky. V zajetí jsou jeho odchovy pravidelnější.

Názvy ve světě

Papoušíček modravý

Latinsky: Forpus cyanopygius, Anglicky: Mexican Parrotlet, Německy: Blaubürzel-Sperlingspapagei, Dánsky: Mexicansk Spurvepapegøje, Španělsky: Cotorrita Mexicana, Finsky: meksikonaranen, Francouzsky: Toui du Mexique, Italsky: Pappagalletto groppone turchese, Japonsky: mekishikorurihainko, Japonsky 2: メキシコルリハシインコ, Holandsky: Mexicaanse Muspapegaai, Norsky: Sinaloaspurvepapegøye, Polsky: wróbliczka turkusowa, Rusky: Мексиканский воробьиный попугайчик, Slovensky: papagájik zeleno-modrý, Švédsky: Mexikansk sparvpapegoja, Čínsky: 蓝腰鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Papoušíček brýlatýPapoušíček šedokřídlýPapoušíček vrabčíPapoušíček žlutolící

Podělte se s námi o názor na tento text →