Aktuálně: 4 582 inzerátů178 166 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Pyrura modrobradý

Pyrrhura cruentata

Pyrura modrobradý

Pyrrhura cruentata

Pyrura modrobradý

  • Výskyt: Východní Brazílie
  • Velikost: 30 cm
  • Hmotnost: 90 g
  • Kroužek: 6 mm
  • Počet vajec: 4-7 ks
  • Inkubační doba: 22 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: 7000 Kč/pár
Pyrura modrobradý
Kam se řadí?

Pyrura modrobradý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Pyrrhura - pyrura
Pyrura modrobradý
Kde žije?

Pyrura modrobradý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 23.09.2013, 08:41
19 249 2 minuty čtení

Popis

Samec je stejně zbarvený jako samice. Je zelený, temeno a záhlaví má tmavě hnědé, přičemž pera mají žlutavé lemy. Čelní pásek, uzdička, okolí oči a příuší hnědavě červené. Strany krku žlutooranžové, líce zelené, hrdlo, horní prsa a zadní krk modré. Kostřec a spodní záda tmavě červené, střed břicha červený. Ohbí křidla jasně červené, vnější prapory ručních letek modré. Letky zespodu šedé až olivové, ocas hnědočervený, shora olivový. Zobák šedohnědý, nohy šedé, duhovka oranžovožlutá. Mladí mají méně červené v ohbí křídla a jsou tmavší.

Výskyt

Pyrura modrobradý je domovinou ve východní Brazílii.

Život v přírodě

Pralesní druh, který se v korunách stromů přes dost pestrý šat zcela ztrácí. Na hejnka lze narazit nejspíše na místech, kde se živí na zemi spadanými semeny nebo zralými dužnatými plody. Hnízdí v dutinách stromů. Je poměrně hlasitý

Chov

Do Evropy byl pyrura modrobradý dovážen po roce 1850, v roce 1869 byl chován v Londýně První odchov nahlásil v roce 1937 Whitley (Anglie). Dnes není tak vzácný jako dříve a lze ho získat i u nás. Snáší 4-7 vajec, sedí 22 dní, mladí vyletují po 5 týdnech.

Potrava

Směs semen pro střední papoušky, vaječná směs (hlavně při hnízdění), nedozrále obilniny a kukuřice, ovoce, zelenina, jeřabiny atd.

Názvy ve světě

Pyrura modrobradý

Latinsky: Pyrrhura cruentata, Anglicky: Blue-throated Parakeet, Německy: Blaulatzsittich, Dánsky: Blåstrubet Conure, Španělsky: Cotorra Tiriba, Finsky: sinirinta-aratti, Francouzsky: Conure tiriba, Italsky: Conuro golablu, Japonsky: akamaekakeinko, Japonsky 2: アオマエカケインコ, Holandsky: Blauwkeelparkiet, Norsky: Blåstrupeparakitt, Polsky: rudosterka blekitnoszyja, Portugalsky: Tiriba-grande, portugalštině brazilské: Tiriba-grande, Rusky: Синезобый краснохвостый попугай, Slovensky: klinochvost modrohrdlý, Švédsky: Blåstrupig parakit, Čínsky: 蓝喉鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan modrobradýLorikul modrobradýPyrura bělouchýPyrura černohlavýPyrura červenouchýPyrura hnědouchýPyrura zelenolící

Podělte se s námi o názor na tento text →