Aktuálně: 4 458 inzerátů179 398 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Agapornis šedohlavý

Agapornis canus

Agapornis šedohlavý

Agapornis canus

Agapornis šedohlavý

  • Výskyt: Madagaskar
  • Velikost: 14 cm
  • Hmotnost: 25-31 g
  • Počet vajec: 3-7 ks
  • Inkubační doba: 22-24 dnů
  • Potrava: Směs semen, ovoce a zelenina, zelené krmení
  • Cena: Okolo 2000 Kč
Agapornis šedohlavý
Kam se řadí?

Agapornis šedohlavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Agapornis - agapornis
Agapornis šedohlavý
Kde žije?

Agapornis šedohlavý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen

Porovnání s člověkem

Agapornis šedohlavý

  • V dospělosti dosahuje velikosti až 14cm.
Ing. Zbyněk Pokorný 04.09.2013, 13:57
39 916 2 minuty čtení

Agapornis šedohlavý byl poprvé popsán Johanem Friedrichem Gmelinem v roce 1788. Sameček má perleťově šedou hlavu, krk a hruď, jinak je převážně zelený. Samička je převážně zelená s našedivělým odstínem. Samečci mají černé krycí peří pod křídly, samičky mají krycí peří zelené. Barva hlavy, krku a hrudi poddruhu Canus ablectaneus je tmavěji šedivá s fialovým nádechem, tělo je pak tmavozelené.

Je jediným druhem agapornise, který se nevyskytuje v Africe. Ve své původní domovině žije na Madagaskaru v listnatých lesích v horách, které se táhnou podél pobřeží.

Agapornis šedohlavý měří cca 14 cm, dožívá se průměrně 12 let. Patří do pohlavně dimorfické skupiny (společně s agapornisem etiopským a oranžovohlavým).

Hnízdění

Žijí sice v malých skupinách, ale přesto nejsou hejnovými ptáky. V době hnízdění se páry od skupiny oddělují. Pohlavně dospělí jsou od devíti měsíců, hnízdí obvykle jedenkrát ročně v dutinách stromů. Jako hnízdní materiál používají dřevo a trávu, který nosí do hnízda zasunutý v peří. Snáší 3 - 7 vajec.

Agapornis šedohlavý nemá žádné zvláštní nároky na chov, stejně jako ostatní druhy agapornisů. Přesto nejsou vhodnou volbou pro začínající chovatele. Obtížněji se sestavují páry a hůře zahnízdí. Jsou velmi citliví na stres, v době hnízdění je třeba omezit naši přítomnost na minimum. Mláďata vylétají po 7 týdnech a ještě je pak dva týdny krmí rodiče.

Názvy ve světě

Agapornis šedohlavý

Latinsky: Agapornis canus, Anglicky: Grey - headed Lovebird, Německy: Graukőpfchen

Mohlo by vás také zajímat

Agapornis etiopskýAgapornis hnědohlavýAgapornis škraboškovýAgapornis oranžovohlavýAgapornis fišerůvAgapornis růžohrdlýAgapornis růžohlavýAgapornis zelenohlavýAmazoňan šedohlavý

Podělte se s námi o názor na tento text →