Aktuálně: 4 424 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Netopýr velkouchý

Myotis bechsteinii

Netopýr velkouchý

Myotis bechsteinii

Netopýr velkouchý

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 8,5-10 cm
  • Hmotnost: 7-12 g
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: Až 20 let
  • Potrava: Hmyz
Netopýr velkouchý
Kam se řadí?

Netopýr velkouchý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Vespertilionoidea - netopýrovci
  • Čeleď: Vespertilionidae - netopýrovití
  • Podčeleď: Vespertilioninae - praví netopýři
  • Rod: Myotis - netopýr
Netopýr velkouchý
Kde žije?

Netopýr velkouchý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
9 209 2 minuty čtení

Identifikace

Netopýr velkouchý je středně velký druh netopýrů. Jeho předloktí bývá dlouhé od 39 do 47 milimetrů, délka těla se u tohoto druhu pohybuje v rozmezí od 45 do 55 milimetrů, ocas je potom dlouhý 41-45 milimetrů, ucho má netopýr velkouchý dlouhé 23-26 milimetrů. Rozpětí křídel činí u dospělých jedinců 250-286 milimetrů, váha jednoho zvířete je 7-12 gramů. Nápadně velké boltce nejsou navzájem srostlé. Barva srsti je okrově hnědá, spodina šedobílá. Mláďata jsou šedá.

Rozšíření

Netopýr velkouchý chybí v severozápadním Německu a na většině území Polska. Vyskytuje se však jen místně a je vzácný. Malým počtem nálezů se řadí k našim nejvzácnějším netopýrům, ale jako u většiny stromových netopýrů nemusí tento dojem zcela odpovídat skutečnosti. Značně roztroušeně se patrně vyskytuje na celém území, zejména v oblastech s dostatkem listnatých a smíšených lesů a vlhčím klimatem (podhorské oblasti, Moravský kras).

Způsob života

Netopýr velkouchý tvoří letní kolonie (3-10 zvířat). Tyto skupinky obývají duté stromy ve smíšených a listnatých lesích. Zimuje ve štolách a jeskyních, asi též v dutinách stromů a štěrbinách skal. Jsou známy případy, kdy byli jednotlivý jedinci tohoto druhu nalezení v letních koloniích jiných druhů, nejčastěji netopýra řasnatého (Myotis nattereri). Jedná se o poměrně dlouhověké zvíře, jsou známi případy i o dožitém věku 21 let.

Mohlo by vás také zajímat

Netopýr lysýNetopýrek štíhlýNetopýr rybožravýNetopýr mauricijskýNetopýr dlouhonosýNetopýr vousatýNetopýr pestrýNetopýr severníNetopýr večerníNetopýr Saviův

Foto: http://loboestepariok.wordpress.com

Podělte se s námi o názor na tento text →