Aktuálně: 4 341 inzerátů183 117 diskuzních příspěvků17 857 uživatelů

Netopýr dlouhonosý

Rhynchonycteris naso

Netopýr dlouhonosý

Rhynchonycteris naso

Netopýr dlouhonosý

  • Výskyt: Mexiko, Peru, Bolívii, Brazílie
  • Délka těla: 3,5-5 cm
  • Hmotnost: 4-6 g
  • Potrava: Hmyz
Netopýr dlouhonosý
Kam se řadí?

Netopýr dlouhonosý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Emballonuroidea - pochvorepovci
  • Čeleď: Emballonuridae - embalonurovití
  • Rod: Rhynchonycteris - netopýr
Netopýr dlouhonosý
Kde žije?

Netopýr dlouhonosý

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
2 721 2 minuty čtení

Dlouhý špičatý nos přečnívá nad tlamou a na kropenaté šedohnědé nebo žlutavé srsti jsou dva výrazné zvlněné krémové proužky od ramen na trup - tím vším je tento druh nápadný.

Netopýr dlouhonosý je typický drobný hmyzožravý netopýr, který má výjimečné sociální chování. Skupiny o pěti až deseti jedincích, jen vzácně o čtyřiceti, ve dne hřadují ve vodorovné řadě jeden vedle druhého na větvi nebo na kmeni. Usazují se také na trámech přístavních staveb nebo na větvích přesahujících nad vodu, takže poskytují překvapující pohled. V každé řadě je jeden dominantní samec a ten hájí lovecký revír, který bývá zpravidla blízko vody

Netopýr dlouhonosý dorůstá délky těla 3,5-5 centimetrů, předloktí je dlouhé 3,5-4 centimetry, hmotnost 4-6 gramů.

Ve volné přírodě obývá netopýr dlouhonosý Mexiko, Peru, Bolívii, Brazílii, Surinam a Trinidad; žije zde v nížinných tropických pralesích podél vod, hlavně velkých řek.

Netopýři vytváří ultrazvukové vlny o kmitočtu od 14 000 do 100 000 hertzů a vypouští je z nosu nebo pootevřených úst. Frekvence vln je modulovaná. Každá vlna, kterou vypustí, začíná vysoko a končí o oktávu níž. Většina netopýrů je aktivní v noci nebo za soumraku. Oči většiny druhů jsou sice malé a špatně vyvinuté, ale netopýři s nimi nevidí. Mají schopnost tzv. utajené březosti - mají schopnost pozastavit vývoj plodu a odložit jeho porod i vývoj na příznivější období.
 

Názvy ve světě

Netopýr dlouhonosý

Anglicky: Proboscis Bat

Mohlo by vás také zajímat

Netopýr lysýNetopýrek štíhlýNetopýr rybožravýNetopýr mauricijskýNetopýr vousatýNetopýr pestrýNetopýr severníNetopýr večerníNetopýr SaviůvNetopýr jižní

Foto: http://www.flickr.com

Podělte se s námi o názor na tento text →