Aktuálně: 6 450 inzerátů160 562 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Netopýr obrovský

Nyctalus lasiopterus

Netopýr obrovský

Nyctalus lasiopterus

Netopýr obrovský

  • Výskyt: Evropa
  • Délka těla: 13-16 cm
  • Hmotnost: 41-76 g
  • Počet mláďat: 2 ks
  • Potrava: Hmyz i menší ptáci
Netopýr obrovský
Kam se řadí?

Netopýr obrovský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Vespertilionoidea - netopýrovci
  • Čeleď: Vespertilionidae - netopýrovití
  • Podčeleď: Vespertilioninae - praví netopýři
  • Rod: Nyctalus - netopýr
Netopýr obrovský
Kde žije?

Netopýr obrovský

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 13.01.2014, 09:00
6 047 2 minuty čtení

Identifikace

Netopýr obrovský je největší evropský netopýr, jehož předloktí dosahuje 63-69 milimetrů, délka těla 84-104 milimetrů, ocas bývá dlouhý 55-65 milimetrů, ucho 21-26 milimetrů, rozpětí křídel činí 410-460 milimetrů, váha dospělého jedince činí 41-76 gramů. Je zbarven červenohnědě, chlupy jsou jednobarevné.

Rozšíření

Výskyt tohoto druhu zasahuje jen část Švýcarska a Rakouska. Jednotlivě byl však zjištěn i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. U nás spolehlivý doklad výskytu dosud chybí, i když je pravděpodobný. Kromě preparovaného kusu nejasného původu ze školních sbírek v Českých Budějovicích jsou z ČR k dispozici pouze odchytem nedoložená pozorování z jižní Moravy.

Způsob života

Informací o životě tohoto druhu v přírodě není bohužel mnoho. Jde o lesní druh netopýra, osídlující v letním i zimním období stromové dutiny v teplých listnatých lesích. Létá rychle a 15-50 metrů vysoko ve volném prostoru. Koncem června se rodí samici většinou dvě mláďata, která samostatně létají asi po 40 dnech. Netopýr obrovský vydává silné, daleko slyšitelné FM hlasy shodného typu jako u netopýra rezavého, avšak s poněkud nižší terminální frekvencí (17-20 kHz) a pomalejším i pravidelnějším rytmem.

Názvy ve světě

Netopýr obrovský

Anglicky: Greater Noctule, Chorvatsky: Veliki večernjak, Slovensky: Netopier veľký

Mohlo by vás také zajímat

Veleštír obrovskýGekon obrovskýChameleon obrovskýTukan obrovskýTesařík obrovskýNetopýr lysýNetopýrek štíhlýNetopýr rybožravýNetopýr mauricijskýNetopýr dlouhonosý

Podělte se s námi o názor na tento text →