Aktuálně: 4 351 inzerátů189 388 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Netopýr mauricijský

Taphozous mauritianus

Netopýr mauricijský

Taphozous mauritianus

Netopýr mauricijský

  • Výskyt: Afrika, Madagaskar
  • Délka těla: 7,5-8,5 mm
  • Hmotnost: 20-25 g
  • Potrava: Hmyz
Netopýr mauricijský
Kam se řadí?

Netopýr mauricijský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Emballonuroidea - pochvorepovci
  • Čeleď: Emballonuridae - embalonurovití
  • Rod: Taphozous - netopýr
Netopýr mauricijský
Kde žije?

Netopýr mauricijský

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.07.2014, 08:00
3 812 2 minuty čtení

Tento netopýr z čeledi embalonurovitých je rovněž znám pod jménem netopýr hrobkový, protože se často ukrývá v hrobkách. Netopýr mauricijský se pozná podle šedohnědého kropenatého zbarvení a bílých křídel a spodní strany. Přes den hřadují na stěnách budov, hrobek a kmenech stromů a večer vyletují lovit hlavně motýly. Vydávají série zvuků, které může postihnout i lidské ucho.

Netopýr mauricijský dorůstá délky těla v rozmezí 7,5-8,5 centimetrů, předloktí dosahuje až 6 centimetrů, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje od 20 až do 25 gramů.

Netopýr mauricijský obývá ve volné přírodě západní, střední a východní Afriku, rovněž Madagaskar a Mauricius; v těchto oblastech se vyskytuje v lesích a v městských sídlech.

Netopýři vytváří ultrazvukové vlny o kmitočtu od 14 000 do 100 000 hertzů a vypouští je z nosu nebo pootevřených úst. Frekvence vln je modulovaná. Každá vlna, kterou vypustí, začíná vysoko a končí o oktávu níž. Většina netopýrů je aktivní v noci nebo za soumraku. Oči většiny druhů jsou sice malé a špatně vyvinuté, ale netopýři s nimi nevidí. Mají schopnost tzv. utajené březosti - mají schopnost pozastavit vývoj plodu a odložit jeho porod i vývoj na příznivější období.
 

Názvy ve světě

Netopýr mauricijský

Anglicky: Mauritian Tomb Bat

Mohlo by vás také zajímat

Netopýr lysýNetopýrek štíhlýNetopýr rybožravýNetopýr dlouhonosýNetopýr vousatýNetopýr pestrýNetopýr severníNetopýr večerníNetopýr SaviůvNetopýr jižní

Foto: http://www.fotopedia.com

Podělte se s námi o názor na tento text →