Aktuálně: 4 383 inzerátů184 532 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Netopýr stromový

Nyctalus leisleri

Netopýr stromový

Nyctalus leisleri

Netopýr stromový

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 8-11,5 cm
  • Hmotnost: 13-20 g
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Hmyz
Netopýr stromový
Kam se řadí?

Netopýr stromový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Vespertilionoidea - netopýrovci
  • Čeleď: Vespertilionidae - netopýrovití
  • Podčeleď: Vespertilioninae - praví netopýři
  • Rod: Nyctalus - netopýr
Netopýr stromový
Kde žije?

Netopýr stromový

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 04.04.2014, 13:00
5 161 2 minuty čtení

Identifikace

Netopýr stromový je středně velký: předloktí je dlouhé 39-46 milimetrů, délka těla 48-68 milimetrů, ocas dosahuje 35-45 milimetrů, ucho 12-16 milimetrů, rozpětí křídel je 260-320 milimetrů, hmotnost, se u dospělého zvířete pohybuje od 13 do 20 gramů. Zbarvení srsti je hnědé, chlupy jsou dvojbarevné s tmavou bází. Liší se od netopýra rezavého také jiným tvarem zubů v horní čelisti.

Rozšíření

Jde o vzácný druh s ostrůvkovitým výskytem, pravidelněji zjišťovaný pouze v oblastech s vyzrálými porosty listnáčů, typicky v podhorských oblastech, vrchovinách a pahorkatinách (např. Šumava, podhůří Jeseníků, střední Morava). Celkem je dosud známý asi ze 40 lokalit včetně 5 letních kolonií ve stromových dutinách, v ptačích budkách a ve štěrbině stěny budovy.

Způsob života

Letní kolonie těchto netopýrů osidlují dutiny stromů smíšených a listnatých lesů. Zimní úkryty nejsou v České republice ani na Slovensku známy. Zřejmě podniká pravidelné sezónní migrace až na vzdálenost 1000 km, kromě nálezů kroužkovaných jedinců tomu nasvědčuje i nápadné zvýšení početnosti na jižních okrajích jeho evropského areálu v podzimních a zimních měsících (např. v Turecku). Loví větší hmyz (především noční motýly, jepice, chrostíky a chroustky) ve volném prostředí nad korunami. Zvláště chráněný (silně ohrožený) druh.

Názvy ve světě

Netopýr stromový

Anglicky: Leisler's Bat, Holandsky: Bosvleermuis, Chorvatsky: Mali večernjak, Maďarsky: Szőröskarú koraidenevér, Německy: Kleinabendsegle, Rusky: Malaja večernica, Slovensky: Netopier stromový

Mohlo by vás také zajímat

Netopýr lysýNetopýrek štíhlýNetopýr rybožravýNetopýr mauricijskýNetopýr dlouhonosýNetopýr vousatýNetopýr pestrýNetopýr severníNetopýr večerníNetopýr Saviův

Foto: http://www.szm.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →