Aktuálně: 4 463 inzerátů179 591 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Netopýr parkový

Pipistrellus nathusii

Netopýr parkový

Pipistrellus nathusii

Netopýr parkový

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 8-9,5 cm
  • Hmotnost: 6-15,5 g
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Hmyz
Netopýr parkový
Kam se řadí?

Netopýr parkový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Vespertilionoidea - netopýrovci
  • Čeleď: Vespertilionidae - netopýrovití
  • Podčeleď: Vespertilioninae - praví netopýři
  • Rod: Pipistrellus - netopýr
Netopýr parkový
Kde žije?

Netopýr parkový

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
3 418 2 minuty čtení

Identifikace

Netopýr parkový je malý druh, předloktí má dlouhé 32-37 milimetrů, délka těla činí 46-55 milimetrů, ocas 33-40 mm, ucho je velké 10-14 milimetrů, rozpětí křídel 230-250 milimetrů, hmotnost zvířete činí 6-15,5 gramů. Je zpravidla větší než netopýr hvízdavý, od kterého se odlišuje větším horním Pl, horní 12 přesahuje kratší vrchol I1 a uspořádáním I1, 2, 3 v dolní čelisti. Uropatagium je z poloviny ochlupeno. 5. prst křídla nad 43 milimetrů.

Rozšíření

Netopýr parkový chybí v severozápadním Německu. V České republice i na Slovensku je velmi vzácný (hojnější v lužních lesích blízko vod).

Způsob života

Jde o typicky lesní druh vázaný hlavně na lužní lesy a pobřežní vegetaci řek v nižších polohách. Úkryty vyhledává ve stromových dutinách (budkách) a štěrbinových úkrytech, přičemž se nevyhýbá ani lidským stavbám (skuliny za obložením stěn, štěrbiny ve stěnách, za okenicemi apod.). V takovýchto úkrytech byla ostatně nalezena většina z našich letních kolonií i jednotlivě žijící samci. Jako jiné druhy rodu rodí celkem pravidelně dvojčata. Je jedním z mála vysloveně tažných netopýrů s doloženými sezónními migracemi na vzdálenost až 1000 km. Nápadným průvodním jevem počátku podzimních migrací je masový přílet samců, kteří obsazují již počátkem července vhodná teritoria a pařící úkryty, zvláště v okolí řek a jiných tahových cest, kde zůstávají až do konce září.

Názvy ve světě

Netopýr parkový

Anglicky: Nathusius' Pipistrelle, Holandsky: Ruige dwergvleermuis, Chorvatsky: Natuzijusov tutumiš, Maďarsky: Durvavitorlájú törpedenevér, DE Němčina : , Rusky: Netopyr Nathusiusa, Slovensky: Netopier parkový

Mohlo by vás také zajímat

Netopýr lysýNetopýrek štíhlýNetopýr rybožravýNetopýr mauricijskýNetopýr dlouhonosýNetopýr vousatýNetopýr pestrýNetopýr severníNetopýr večerníNetopýr Saviův

Foto: http://www.looduskalender.ee

Podělte se s námi o názor na tento text →