Aktuálně: 4 387 inzerátů184 908 diskuzních příspěvků17 889 uživatelů

Létavec stěhovavý

Miniopterus schreibersii

Létavec stěhovavý

Miniopterus schreibersii

Létavec stěhovavý

  • Výskyt: Austrálie, jih Afriky, Evropa
  • Velikost: 10,6-11,6 cm s ocasem
  • Hmotnost: 10-17 g
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Hmyz
Létavec stěhovavý
Kam se řadí?

Létavec stěhovavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Vespertilionoidea - netopýrovci
  • Čeleď: Miniopteridae - létavcovití
  • Rod: Miniopterus - létavec
Létavec stěhovavý
Kde žije?

Létavec stěhovavý

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 25.02.2014, 09:00
3 913 2 minuty čtení

Identifikace

Létavec stěhovavý je středně velký druh, předloktí má tento druh dlouhé 43-48 milimetrů, délka těla činí 50-52 milimetrů, ocas 56-64 milimetrů, ucho je velké 10-13,5 milimetru, rozpětí křídel u dospělého zvířete je 305-342 milimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 9-16 gramů. Má nápadně klenuté čelo, trojhranný krátký boltec. Třetí prst křídla: 2. článek téměř 3x delší než první článek. Šedohnědá srst je hustá a jemná.

Rozšíření

Severní hranice výskytu zasahuje na Slovensko, do Rakouska a Švýcarska. Z území České republiky není výskyt létavce dodnes doložen (nepočítáme-li kosterní pozůstatky z mladšího holocénu nalezené v Moravském krasu), ale vzhledem k dlouhým přeletům lze předpokládat, že se může příležitostně objevovat. Obecně vzato je létavec stěhovavý nehojný.

Způsob života

Letní i zimní kolonie (složena ze 100-1000 kusů) přebývají výlučně v jeskyních. Je dobrý letec a loví v otevřeném terénu. Na rozdíl od ostatních našich netopýrů dochází k oplození již na podzim, ale vývoj zárodku je zprvu pozastaven 1 mládě se rodí počátkem července. Vydává série FM výkřiků s pomalým rytmem opakování a dosti vysokou frekvencí - koncová frekvence vyhledávacích hlasů je 50-55 kHz.

Názvy ve světě

Létavec stěhovavý

Anglicky: Schreiber's Bat, Holandsky: Langvleugelvleermuis, Chorvatsky: Dugokrili pršnjak, Slovensky: Netopier sťahovavý

Mohlo by vás také zajímat

Sokol stěhovavý

Foto: http://www.fotocommunity.es

Podělte se s námi o názor na tento text →