Aktuálně: 4 311 inzerátů183 570 diskuzních příspěvků17 863 uživatelů

Sokol stěhovavý

Falco peregrinus

Sokol stěhovavý

Falco peregrinus

Sokol stěhovavý

  • Výskyt: Evropa
  • Délka těla: 38-50 cm
  • Hmotnost: 600-1100 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 29-31 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Délka života: 12-17 let
  • Potrava: Kořist od velikosti špačka po kachnu
Sokol stěhovavý
Kam se řadí?

Sokol stěhovavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Accipitriformes - dravci
  • Čeleď: Falconidae - sokolovití
  • Rod: Falco - sokol
Sokol stěhovavý
Kde žije?

Sokol stěhovavý

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 11.01.2014, 19:00
16 973 3 minuty čtení

Znaky

Dlouhá křídla a krátký ocas. Zblízka je i za letu vidět černý lícní pruh na světlé šíji. Látá rychlými plochými údery křídel, často nakrátko přerušenými plachtěním. Zbarvení je u jednotlivých ras velmi variabilní. Staří ptáci mají pruhované břicho, mladí jsou hnědaví s břichem podélně pruhovaným.

Rozšíření

Protože loví ve vzduchu, není sokol stěhovavý závislý na určitém životním prostředí. Vyskytuje se ve všech světadílech, vyhýbá se však rozlehlým lesům a jednotvárným nížinám. Dává přednost územím s hojností ptactva, jako jsou říční údolí ve stepích, okolí ptačích kolonií apod. Hnízdí i na kostelních věžích velkých měst kde žijí zdivočelí holubi.

Rozmnožování

Středoevropští sokoli se zdržují po celý život ve stejném hnízdišti, mohou ale obsazovat více hnízd. Ta jsou většinou ve skalních stěnách, v krajích, kde skály nejsou, využívají sokoli opuštěná hnízda jiných velkých ptáků. Ve střední Evropě kladou sokoli v posledních dnech března 3 až 4 vejce, na nichž sedí asi 20 dní. Mláďata pak zůstávají v hnízdě asi 35 dní. Jen málokdy opouští hnízdo tolik mladých ptáků, kolik samice nakladla vajec. V srpnu se mladí ptáci osamostatňují a rozletují se Především pro středoevropská - stejně jako pro sokoly z nejzazšího severu - se hodí přívlastek stěhovavý.

Potrava

Sokol stěhovavý je specializovaný lovec ye vzduchu. Krouží nejdříve v závratné výšce, vzneseni se pod ním do vzduchu pták vhodné velikosti asi tak mezi špačkem a divokou kachnou - vrhá se s mohutnými údery křídel dolů. Může přitom dosáhnout rychlosti až 280 km/h. Hravě dohoní letícího ptáka, ale srážce s ním se vyhne. Když je těsně u své kořist, zraní ji pařáty, takže se objeví oblak peří. Pak sokol srazí ptáka na zem, přistane vedle něj a usmrtí jej klovnutím. Jsou-li nablízku kolonie racků, loví racky, jinak loví sokol stěhovavý i vrány, sojky, čejky, kukačky, holuby, špačky a všechny ptáky střední velikosti, kteří v jeho blízkosti vzlétnou.

Všeobecně

Sokol stěhovavý je symbolem ohrožení přírody. Jeho stav silně klesá ve všech hustěji osídlených částech světa. Na mnoha místech vymizel úplně. Je ohrožen třeba tím, že mizí všeobecně ptáci, kteří jsou jeho potravou. Například v Německu je několik známých sokolích hnízd hlídáno elektronicky. Úbytek sokolů mají na svědomí i jedovaté herbicidy, hromadící se v jeho kořisti a vedoucí k jeho neplodnosti. Proto se stal právě obsah těchto látek v sokolích vejcích indikátorem znečištění přírody.

Názvy ve světě

Sokol stěhovavý

Anglicky: Peregrine, Dánsky: Vandrefalk, Finsky: Muuttohaukka, Francouzsky: Faucon gerfaut, Holandsky: Slechtvalk, Chorvatsky: Sivi sokol, Islandsky: Förufálki, Italsky: Pellegrino, Maďarsky: Vándorsólyom, Německy: Wanderfalke, Norsky: Vandrefalk, Polsky: Sokół wędrowny, Portugalsky: Falcão-peregrino, Rumunsky: şoim călător, Slovensky: Sokol sťahovavý, Španělsky: Halcón peregrino, Švédsky: Pilgrimsfalk

Mohlo by vás také zajímat

Létavec stěhovavýHolub Košický vysokoletecHolub Gdaňský vysokoletecHolub Nizozemský vysokoletecHolub Budapeštský vysokoletec

Foto: https://currencewiki.wikispaces.com/Peregrine_Falcon-DavidChen

Podělte se s námi o názor na tento text →