Aktuálně: 4 582 inzerátů178 173 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Potkan obecný

Rattus norvegicus norvegicus

Potkan obecný

Rattus norvegicus norvegicus

Potkan obecný

  • Výskyt: Asie, Evropa, Severní Amerika
  • Délka: 16-27 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 140-500 g
  • Březost: 21-24 dnů
  • Počet mláďat: 4-7 ks
  • Potrava: Všežravec
Potkan obecný
Kam se řadí?

Potkan obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Murinae - pravé myši
  • Rod: Rattus - krysa
Potkan obecný
Kde žije?

Potkan obecný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
9 386 2 minuty čtení

Identifikace

Potkan obecný dosahuje délky těla 160-270 milimetrů, ocas má potkan 125-230 milimetrů, zadní tlapka je dlouhá 30-45 milimetrů, ucho má dlouhé 18-22 mm. Hmotnost se u dospělého zvířete pohybuje v rozmezí 140- 500 gramů. Potkan obecný je zbarven hnědošedě, čenich má zaoblený, slabě osrstěné boltce jsou krátké a při přehnutí nedosahují očí (ty jsou menší než u krysy obecné). Ocas je lysý, šupinatý (u krysy obecné kroužkovaný, řídce porostlý), svrchu tmavší než vespod a kratší než tělo.

Rozšíření

V současnosti obývá potkan obecný téměř celý svět, především Asii, Evropu a Severní Ameriku. Původní domovinou jsou potkanů bažinaté oblasti východní Asie.

Způsob života

Potkan patří mezi jedny z nejinteligentnějších hlodavců v přírodě. Díky přizpůsobivosti svého organizmu a hierarchii potkaních kolonií je schopen přežít i působení důmyslných hubících prostředků. Proto se stal součástí všech velkých měst a větších lidských obydlí, kde mnohem snadněji najde potravu a vhodné podmínky pro přežití.

Samice mívá pářící období několikrát do měsíce. Březost trvá 21 až 24 dní, v jednom vrhu mívá obvykle 4 až 7 mláďat, (jiné údaje udávají 6–10 mláďat), ale není výjimkou vrh o počtu 15 mláďat. Mláďata se rodí holá a slepá, plně osrstěná bývají do 14 dnů, oči otevírají během 14. – 16. dne. Do 3 týdnů jsou kojena. Plně samostatná jsou přibližně po měsíci. Pohlavní dospělost udávají zdroje různě v rozmezí od 1,5 do 4 měsíců. Samice odchovává 3 vrhy do roka, ve výborných podmínkách může mít 5 a více vrhů. Zabřeznout může – podobně jako většina dalších myšovitých – už 24 hodin po porodu.

Samice potkanů mají schopnost v rané fázi březosti ukončit tuto březost během nevhodných podmínek nebo zejména z důvodu, že se setká s vhodnějším samcem s lepším genetickým potenciálem.

Názvy ve světě

Potkan obecný

Anglicky: Brown Rat

Mohlo by vás také zajímat

Plochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýRorýs obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecnýChroust obecný

Podělte se s námi o názor na tento text →