Aktuálně: 4 353 inzerátů189 047 diskuzních příspěvků17 950 uživatelů

Rorýs obecný

Apus apus

Rorýs obecný

Apus apus

Rorýs obecný

  • Výskyt: Evropa
  • Velikost: 16-17 cm
  • Hmotnost: 35-50 g
  • Počet vajec: 3 ks
  • Inkubační doba: 18-19 dnů
  • Průměr kroužku: 4 mm
  • Potrava: Létající hmyz
Rorýs obecný
Kam se řadí?

Rorýs obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Apodiformes - svišťouni
  • Podřád: Apodi
  • Čeleď: Apodidae - rorýsovití
  • Podčeleď: Apodinae - rorýsi vlastní
  • Rod: Apus - rorýs
Rorýs obecný
Kde žije?

Rorýs obecný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 03.12.2013, 14:40
14 601 2 minuty čtení

Znaky

Rorýs obecný je větší než vlaštovka. Má dlouhá srpovitá křídla, celek působí jednotvárně černě, zblízka však je znát světlejší hrdlo a rezavohnědou základní barvu. Létá většinou vysoko ve vzduchu, chvíli plachtí, pak zase rychle mává křídly.

Prostředí

Je pravým obyvatelem vzduchu, létá většinou vysoko a všude, kam až vylétá hmyz, zvláště nad městy. Rorýs obecný hnízdí ve škvírách ve zdech, zřídka v budkách nebo v doupných stromech.

Rozmnožování

Páření je pravděpodobně možné i ve vzduchu. Partneři staví hnízdo z peří a stébel, která sbírají v letu a slepují slinami do ploché misky. Až koncem května kladou samice do hnízda dvě nebo tři bílá vejce. Po 18 až 19 dnech se líhnou holá mláďata, jimž brzy narůstá modrošedé prachové peří. Když prosí, neotvírají zobáčky jako mnoho jiných ptáků, ale tahají rodiče za peří na krku. Nato jim starý pták vloží celý chomáč nejdrobnějšího ve vzduchu naloveného hmyzu do širokého jícnu. Mláďata zůstávají na hnízdě neobyčejně dlouho, asi šest týdnů, když však pak koncem července hnízdo opouštějí, jsou ihned samostatná a schopná uletět denně svých 1000 kilometrů. Zpočátku je můžeme odlišit od dospělých ptáků podle poněkud širších křídel.

Všeobecně

Rorýse zařazujeme do jednoho řádu s kolibříky. Patří k nejlepším letcům, které kdy příroda stvořila. Jejich nohy jsou maličké (apus, latinsky - beznohý) a nehodí se vůbec k chůzi, jsou však velice vhodné k zachycování ptáků na svislých stěnách.

Názvy ve světě

Rorýs obecný

Anglicky: Common Swift, Německy: Mauersegler, Dánsky: Mursejler, Španělsky: Vencejo Común, Finsky: Tervapääsky, Francouzsky: Martinet noir, Islandsky: Múrsvölungur, Italsky: Rondone eurasiatico, Japonsky: Yo-roppaamatsubame, Japonsky 2: ヨアロッパアマツバメ, Holandsky: Gierzwaluw, Norsky: Tårnseiler, Polsky: Jerzyk, Portugalsky: Andorinhão-preto, portugalštině Brazilské: Bacurau, Rusky: Чёрный стриж, Slovensky: Dážďovník obyčajný, Švédsky: Tornseglare, Čínsky: 雨燕

Mohlo by vás také zajímat

Plochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecnýChroust obecnýLýkohub obecný

Foto: http://www.asb.sk

Podělte se s námi o názor na tento text →