Aktuálně: 4 353 inzerátů189 048 diskuzních příspěvků17 950 uživatelů

Myšice křovinná

Apodemus sylvaticus

Myšice křovinná

Apodemus sylvaticus

Myšice křovinná

  • Výskyt: Evropa, Asie, severozápadní Afrika
  • Délka: 14-22 cm s ocasem
  • Hmotnost: 13-38 g
  • Březost: 21-26 dnů
  • Počet mláďat: 4-7 ks
  • Potrava: Semena, kořínky, hmyz
Myšice křovinná
Kam se řadí?

Myšice křovinná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Murinae - pravé myši
  • Rod: Apodemus - myšice
Myšice křovinná
Kde žije?

Myšice křovinná

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 737 2 minuty čtení

Identifikace

Myšice křovinná dosahuje délky těla 77-111 milimetrů, ocas je dlouhý 69-106 milimetrů, zadní tlapka bývá velká 19,5-24 milimetrů, ucho 14,5-18,5 milimetrů, hmotnost dospělého jedince kolísá od 13do 38 gramů. Zadní tlapku má většinou kratší než 23 milimetrů, rozhraní mezi šedohnědým hřbetem a břichem je ostré, žlutá skvrna na hrdle často chybí. Ocas je obvykle kratší než tělo (slupuje se).

Rozšíření

S výjimkou severní Skandinávie a Finska obývá skoro celou Evropu (včetně Islandu i středomořských ostrovů), severozápadní Afriku a v Asii jde až do severní Indie, Číny a Mongolska. V České republice jako jeden z nejběžnějších drobných savců žije prakticky všude od nížin až vysoko do subalpinského pásma hor (např. Krkonoše 1400-1500 m n. m.).

Způsob života

Noční hlodavec, žijící na okrajích polí, v přilehlých lesích a křovinách. Dobře šplhá, hrabe si nory, kde má hnízdo a zásobárny. Jako ostatní myšice žije v rodinách, zimu někdy tráví ve stozích a budovách. Myšice křovinná má poměrně velkou rozmnožovací schopnost - březí samice zastihneme od února do srpna až září a během této doby mohou mít 3 vrhy s 4-7 (2-9) mláďaty. Rodí se holá a slepá s hmotností 1-2 gramy, okolo 6. dne života jim pokrývá hřbet krátká šedohnědá srst a o několik dní později se objevuje i bílé osrstění břicha.

Názvy ve světě

Myšice křovinná

Anglicky: Long-tailed Field Mouse, Holandsky: Bosmuis, Chorvatsky: Šumski miš, Islandsky: Hagamús, Maďarsky: Közönséges erdeiegér, Německy: Waldmaus, Rumunsky: şoarece de lemn, Rusky: Lesnaja myš, Slovensky: Ryšavka obyčajná

Mohlo by vás také zajímat

Myšice malookáMyšice lesníMyšice temnopásá

Foto: http://www.istitutoveneto.org

Podělte se s námi o názor na tento text →