Aktuálně: 4 342 inzerátů183 139 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Myšice lesní

Apodemus flavicollis

Myšice lesní

Apodemus flavicollis

Myšice lesní

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Délka: 17-25 cm s ocasem
  • Hmotnost: 18-45 g
  • Březost: 23-26 dnů
  • Počet mláďat: 4-5 ks, 4x ročně
  • Délka života: 2 roky
  • Potrava: Žaludy, ořechy, semena stromů
Myšice lesní
Kam se řadí?

Myšice lesní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Murinae - pravé myši
  • Rod: Apodemus - myšice
Myšice lesní
Kde žije?

Myšice lesní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 29.04.2014, 13:00
9 529 2 minuty čtení

Identifikace

Myšice lesní má tělo dlouhé 91-123 milimetrů, ocas bývá dlouhý od 87 do 127 milimetrů, zadní tlapka je 23-27 milimetrů, ucho 17-21 milimetrů, hmotnost dospělé myšice lesní se pohybuje v rozmezí od 18 do 45 gramů. Spolehlivé odlišení od myšice křovinné je velmi obtížné, lze dobře určit pouze zvířata s tlapkou delší 24 milimetrů. Žlutohnědý hřbet je ostře ohraničen od bílého břicha. Okrová skvrna na hrdle je výrazná a často protažená v široký límec. Oči má tento druh nápadně velké, ocas (slupuje se) je dvojbarevný a často delší než tělo.

Rozšíření

Myšice lesní je poměrně hojným druhem. Ve střední Evropě chybí pouze v severozápadním Německu. U nás se na příhodných biotopech běžně vyskytuje na celém území, v horách vystupuje vysoko nad horní hranici lesa.

Způsob života

Myšice lesní je noční hlodavec. Nory hrabe zřídka, hnízda si buduje v dutinách (ptačí budky). Zimu tráví až 10 zvířat v jednom hnízdě, proniká též do budov a chat. Z myšic má nejdelší dobu rozmnožování. Začíná časně, březí samice lze zastihnout již v únoru. Ve vrhu bývá 4-5 (výjimečně 1-9) mláďat, která přicházejí na svět po 23-26 dnech březosti. Zpočátku váží mladé myšice lesní 1,5 gramu, prohlédnou po 12-14 dnech a koncem 3. týdne života se osamostatňují.

Názvy ve světě

Myšice lesní

Anglicky: Yellow-necked Field Mouse, Dánsky: Halsbåndmus, Holandsky: Grote bosmuis, Chorvatsky: Šumski miš, Maďarsky: Sárganyakú erdeiegér, Německy: Gelbhalsmaus, Rumunsky: şoarece de pădure, Rusky: Želtogorlaja myš, Slovensky: Ryšavka žltohrdlá

Mohlo by vás také zajímat

Pralesnička strašnáPralesnička pruhovanáPralesnička dvoubarváPralesnička drobnáPralesnička barvířskáPralesnička brazilskáPralesnička harlekýnPralesnička batikováKáně lesníHrotnokřídlec lesní

Foto: http://www.natgeocreative.com

Podělte se s námi o názor na tento text →