Aktuálně: 4 458 inzerátů179 398 diskuzních příspěvků17 821 uživatelů

Čížek lesní

Carduelis spinus

Čížek lesní

Carduelis spinus

Čížek lesní

  • Výskyt: Evropa, východní Asie
  • Velikost: 12 cm
  • Hmotnost: 10-18 g
  • Počet vajec: 2-6 ks
  • Inkubační doba: 12-14 dnů
  • Potrava: Semena i hmyz
Čížek lesní
Kam se řadí?

Čížek lesní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Fringillidae - pěnkavovití
  • Podčeleď: Carduelinae
  • Rod: Carduelis - čečetka
Čížek lesní
Kde žije?

Čížek lesní

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 03.03.2014, 19:00
8 025 2 minuty čtení

Znaky

Obě pohlaví mají žlutozelený kostřec, sameček má černé temeno. Zobák proti zobáku zvonohlíka je tenký. Samička má nenápadné opeření. Čížek lesní dorůstá délky těla 12 centimetrů.

Prostředí

V době hnízdění se čížek lesní vyskytuje v jehličnatém lese, jinak v lužních lesích, ovocných zahradách a parcích. V České republice hnízdí v počtu 90 000-100 000 párů, a to až po nadmořskou výšku 1600 m n. m. V zimě, kdy je zde zastoupen 1,5-2,5 miliony jedinci, na českém území přilétají ptáci ze severní a východní Evropy.

Rozmnožování

V době hnízdění létá tokající sameček s rozmáchlými křídly a rozestřeným ocasem. Zpívá pilně i v korunách stromů, jeho písnička je skromná. Pevné a dobře lišejníkem maskované hnízdo staví čížek lesní většinou těsně při kmeni ve výšce 10 m i více. Hnízdit začíná koncem dubna či začátkem května, na vejcích sedí 12 až 14 dní, mláďata zůstávají na hnízdě 13 až 15 dní. Sedí jen samička, krmí oba rodiče.

Potrava

Je převážně semenožravý. Na podzim a v zimě požírá zejména semena listnatých stromů, včetně břízy nebo olše. Zalétává též do kulturních krajin, kde se přidává k jiným pěnkavovitým pěvcům a společně pátrají po semenech hvězdnicovitých rostlin, jakými jsou např. bodláky či pampelišky. Na jaře a v létě se v jeho potravě objevují zejména semena jehličnatých stromů. V době hnízdění loví rovněž hmyz.

Názvy ve světě

Čížek lesní

Anglicky: Eurasian Siskin, Estonsky: Siisike, Finsky: Vihervarpunen, Francouzsky: Tarin des aulnes, Holandsky: Sijs, Chorvatsky: Čižak, Islandsky: Barrfinka, Italsky: Lucarino, Maďarsky: Csíz, Německy: Erlenzeisig, Norsky: Grønnsisik, Polsky: Czyż, Portugalsky: Lugre, Rumunsky: Scatiu

Mohlo by vás také zajímat

Pralesnička strašnáPralesnička pruhovanáPralesnička dvoubarváPralesnička drobnáPralesnička barvířskáPralesnička brazilskáPralesnička harlekýnPralesnička batikováKáně lesníHrotnokřídlec lesní

Foto: http://islaynaturalhistory.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →