Aktuálně: 4 383 inzerátů184 535 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Myšice temnopásá

Apodemus agrarius

Myšice temnopásá

Apodemus agrarius

Myšice temnopásá

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Délka: 13-21 cm s ocasem
  • Hmotnost: 15-40 g
  • Březost: 20 dnů
  • Počet mláďat: 5-7 ks
  • Potrava: Semena, larvy hmyzu
Myšice temnopásá
Kam se řadí?

Myšice temnopásá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Myomorpha - myšovci
  • Čeleď: Muridae - myšovití
  • Podčeleď: Murinae - pravé myši
  • Rod: Apodemus - myšice
Myšice temnopásá
Kde žije?

Myšice temnopásá

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
10 684 2 minuty čtení

Identifikace

Myšice temnopásá dorůstá délky těla 70-125 milimetrů, ocas bývá dlouhý 65-89 milimetrů, zadní tlapku má myšice dlouhou 17,5-21 milimetrů, ucho velké 11—14,5 milimetrů, hmotnost se u dospělého jedince pohybuje od 15 do 39 gramů. Je to rezavě hnědá myš s černým pruhem na zádech, který začíná na temeni. Břicho má tento druh bílé.

Rozšíření

Výskyt myšice temnopásé zasahuje do Polska, severozápadního Německa a Maďarska. V Česku se myšice temnopásá dlouhodobě vyskytuje především na celé severní Moravě, přibližné severně od Olomouce. V období po druhé světové válce se rozšířila i dále na jih – především na Vsetínsko a Kroměřížsko a také do okolí Brna. Nejnověji byla nalezena i v okolí Hodonína a Znojma, i když zde již, stejně jako u Brna, jde jen o ostrůvkovitý výskyt.

Způsob života

Myšice temnopásá je čilá v noci, osidluje vegetaci podél vod, pole a stohy, v zimě se vyskytuje u lidských sídlišť. Kolonie obývají nory, kde budují hnízda. Samci jsou mnohem pohyblivější než samice a svádějí mezi sebou ostré souboje, při nichž dochází i ke zranění. V sociálním životě se uplatňují i poměrně velké podocasní pachové žlázy. Samice rodí po necelých třech týdnech březosti 5-7 (4-9) mláďat o hmotnosti 1,5-2,5 g. Asi 7-8. den jsou krátce osrstěná a o 4-5 dní později prohlédnou.

Názvy ve světě

Myšice temnopásá

Anglicky: Striped Field Mouse, Chorvatsky: Prugasti miš, Maďarsky: Pirók erdeiegér, Německy: Brandmaus, Rumunsky: şoarece de câmp, Rusky: Polevaja myš, Slovensky: Ryšavka tmavopásá

Mohlo by vás také zajímat

Myšice malookáMyšice lesníMyšice křovinná

Foto: https://naturfotografen-forum.de

Podělte se s námi o názor na tento text →