Aktuálně: 4 588 inzerátů178 151 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Norek americký

Neovison vison

Norek americký

Neovison vison

Norek americký

  • Výskyt: Severní Amerika, Evropa
  • Velikost: 31-45 cm
  • Hmotnost: 0,4-1,5 kg
  • Počet mláďat: 4-7 ks
  • Potrava: Všežravec
Norek americký
Kam se řadí?

Norek americký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Musteloidea
  • Čeleď: Mustelidae - lasicovití
  • Podčeleď: Mustelinae - kuny
  • Rod: Neovison - norek
Norek americký
Kde žije?

Norek americký

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.06.2014, 20:07
9 048 2 minuty čtení

Identifikace

Norek americký dosahuje délky těla 31-45 centimetrů, ocas má dlouhý 12-25 centimetrů, zadní tlapka se u tohoto druhu pohybuje od 4 do 7 centimetrů, ucho je velké 2-3 centimetry. Hmotnost se u dospělého jedince pohybuje v rozmezí od 0,4 do 1,5 kilogramu. Zbarven je stejnoměrně tmavo až černohnědě. Bílou skvrnu má norek americký pouze na dolním rtu, občas i na hrdle.

Rozšíření

Nepravidelně se vyskytují populace založené zvířaty uprchlými z farem. Původem pochází norek americký ze Severní Ameriky. Norek americký žije v lesních a travnatých porostech v blízkosti vody, u pomalu tekoucích řek, potoků, jezer a močálů. V Evropě bývá norek americký často chován v kožešinových farmách.

Způsob života

Období pro páření je od ledna do dubna (v chladnějších klimatických podmínkách do května). Samci se páří s několika samicemi. Obvykle narodí čtyři až sedm mláďat. O mláďata se stará jen matka. Hájí hnízdo a zajišťuje potravu. Mládě při narození váží osm až deset gramů. Americký norek mívá noru u vody. Bývá to často opuštěné obydlí ondatry nebo bobra kanadského. Někdy využívá i dutý strom. Norek americký má své lovecké území, které značkuje páchnoucím sekretem z análních žláz. Ve stresu může norek americký vystříknout tekutinu až do vzdálenosti 30 cm.

Názvy ve světě

Norek americký

Anglicky: American Mink, Dánsky: Mink, Holandsky: Amerikaanse nerts, Italsky: Visone, Německy: Mink, Rumunsky: Vizonul, Rusky: Amerikanskaja norka, Slovensky: Tchor mink

Mohlo by vás také zajímat

Americký kokršpanělAmerický stafordšírský teriérAmerický buldokBrkoslav americkýSiven americkýSumeček americkýTapír středoamerickýTapír jihoamerickýJezevec americkýPásovec středoamerický

Foto: http://www.uniprot.org

Podělte se s námi o názor na tento text →