Aktuálně: 4 579 inzerátů178 145 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Paježura Bartonova

Zaglossus bartoni

Paježura Bartonova

Zaglossus bartoni

Paježura Bartonova

  • Výskyt: Nová Guinea
  • Délka těla: 60 cm
  • Hmotnost: 5-10 kg
Paježura Bartonova
Kam se řadí?

Paježura Bartonova

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Prototheria - vejcorodí
  • Řád: Tachyglossa - ježury
  • Čeleď: Tachyglossidae - ježurovití
  • Rod: Zaglossus - paježura
Paježura Bartonova
Kde žije?

Paježura Bartonova

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
4 610 2 minuty čtení

Paježura Baronova bývá někdy nazývána též paježura Bruijnova. Má protáhlý, dolů zahnutý čenich dlouhý až 20 centimetrů, s malými ústy na spodní straně. V husté a hladké tmavé srsti jsou roztroušeny ostny s bílými špičkami, viditelné nejspíš jen při pohybu tohoto pomalého živočicha nebo v případě, že se paježura svinuje do klubka, když se cítí ohrožen. Tento druh má blízko u sebe ležící oči.

Ve volné přírodě se paježura vyskytuje na Nové Guiney; kde se objevuje v horských lesích i na alpských loukách.

Paježura Bartonova je čilá ve dne, stejně jako v noci, prohledává půdu dlouhým čenichem a vysunuje hadovitý jazyk, na který lapá kořist a polyká ji. Samička si vyhrabává noru pro vajíčka, ale sající mládě nosí zavěšené na bradavkách v mělkém vaku. V dospělosti dorůstá paježura délky těla kolem 60 centimetrů, maximálně dosahuje až jeden metr, ocas je neměřitelný, hmotnost se pohybuje v rozmezí od 5 do 10 kilogramů. Stejně jako ostatní ježury vyhrabává samice paježury Bruijnovy (také se jí říká paježura australská, Bartonova nebo novoguinejská) doupě pro vejce, ale na rozdíl od nich nosí a kojí mládě vyklubané z vejce ve vaku.

Paježura Bartonova je největší představitel řádu ptakořitných.
 

Názvy ve světě

Paježura Bartonova

Anglicky: Eastern Long-beaked Echidna, Chorvatsky: Stočni dugokljuni ježac, Maďarsky: Keleti hosszúcsőrű hangyászsün, Německy: Barton-Langschnabeligel, Slovensky: Ježura Bartonova

Foto: http://www.theforlorn.com

Podělte se s námi o názor na tento text →