Aktuálně: 4 358 inzerátů188 470 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Vakomyš tučnoocasá

Pseudantechinus macdonnellensis

Vakomyš tučnoocasá

Pseudantechinus macdonnellensis

Vakomyš tučnoocasá

  • Výskyt: Austrálie
  • Délka: 9,5-10,5 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 20-45 g
Vakomyš tučnoocasá
Kam se řadí?

Vakomyš tučnoocasá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Dasyuromorphia - kunovci
  • Čeleď: Dasyuridae - kunovcovití
  • Podčeleď: Dasyurinae - kunovci větší
  • Tribus: Dasyurini
  • Rod: Pseudantechinus - vakomyš
Vakomyš tučnoocasá
Kde žije?

Vakomyš tučnoocasá

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
2 675 2 minuty čtení

Jak druhové jméno napovídá, vakomyš má mrkvovitě ztluštělý ocas, v němž se ukládá tuk, když má dostatek potravy. Celkově je vakomyš tučnoocasá šedohnědá a má červené skvrny za ušima a šedobílé břicho. Žije na souši a dává přednost skalnatému podloží s trsy trav a křovinami. Někdy se najde i ve velkých termitištích. Většinou je tento druh čilý v noci, ale ráno se ráda sluní na nízkých skalách. Rychle se vrhá na kořist a zabíjí ji účinným kousnutím, přičemž si ji přidržuje předními tlapkami. Za chladného počasí se vakomyši navzájem zahřívají, v krajním případě upadají do strnulosti (torporu).

Vakomyš tučnoocasá má tělo dlouhé 9,5-10,5 centimetru, ocas je dlouhý 7,5-8,5 centimetru, hmotnost dospělého zvířete kolísá od 20 do 45 gramů.

Vakomyš tučnoocasá obývá ve volné přírodě západní a střední Austrálii; skalnaté vrchy, stepi a také pouště.

Tento druh patří do čeledi kunovcovití (Dasyuridae) je početná čeleď hmyzožravých a masožravých vačnatců velikosti myši až psa. Přes šedesát druhů pochází z Austrálie a Nové Guinei. Do této čeledi patří třeba známý ďábel medvědovitý, který je v současnosti největším dravým vačnatcem. Většinou jsou to dravci nebo hmyzožravci, v přírodě plní stejnou funkci jako šelmy. K tomu mají přizpůsobený i chrup podobný chrupu šelem.
 

Názvy ve světě

Vakomyš tučnoocasá

Anglicky: Fat-tailed Antechinuses

Mohlo by vás také zajímat

Vakomyš tlustoocasáVakomyš pihovanáVakomyš vlnatá

Foto: http://www.planet-mammiferes.org

Podělte se s námi o názor na tento text →