Aktuálně: 6 452 inzerátů160 592 diskuzních příspěvků17 558 uživatelů

Bandikutec kalubu

Echymipera kalubu

Bandikutec kalubu

Echymipera kalubu

Bandikutec kalubu

  • Výskyt: Austrálie
  • Délka: 20-50 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 400-800 g
  • Potrava: Hmyz, ovoce
Bandikutec kalubu
Kam se řadí?

Bandikutec kalubu

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Peramelemorphia - bandikuti
  • Čeleď: Peramelidae - bandikutovití hrubosrstí
  • Podčeleď: Echymiperinae - bandikutci pralesní
  • Rod: Echymipera - bandikutec
Bandikutec kalubu
Kde žije?

Bandikutec kalubu

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:00
2 739 2 minuty čtení

Bandikutec kalubu je mimořádně proměnlivý v barvě i tvaru, může být hnědý, měďový, žlutý nebo černý s okrovou spodní částí. Má kuželovitý špičatý čenich, holý ocas a drsnou ježatou srst.

Bandikutec kalubu je noční druh, převážně hmyzožravý, ale požírá i ovoce. Český název čeledi, do které je tento druh řazen, je bandikutovití.

Tělo bývá dlouhé 20-50 centimetrů, ocasu 5-12 centimetrů, dospělé zvíře se vyznačuje hmotnosti mezi 400-800 gramy.

Ve volné přírodě se vyskytuje v Nové Guiney, také na Bismarckově souostroví; kde obývá stepi a lesy.

Řád bandikutů (Peramelemorphia) obsahuje čeledi bandikutovití a bandikutcovití, což reprezentuje valnou většinu všežravých vačnatců. Všechny druhy tohoto řádu se vyskytují na území Austrálie a Nové Guiney. Na většinu bandikutů platí charakteristický popis: buclatý, hrbaté tělo s dlouhým kuželovitým čenichem, velmi velké vztyčené uši, relativně dlouhé a hubené nohy, tenký ocas. Jejich hmotnost sahá od 140 gramů do 20 kilogramů, ale nejvíce druhů váží asi jako středně rostlé kotě, tedy přibližně jeden kilogram.

Umístění bandikutů v řádu vačnatých bylo velmi nejasné a kontroverzní. U dvojitozubců jsou dva morfologické znaky, které jasně ukazují evoluční propojení s touto skupinou vačnatých. Jsou to zuby a typ tlapy. Tyto dva jednoznačné směrovatele ale ukazují v opačných směrech.

Názvy ve světě

Bandikutec kalubu

Anglicky: Spiny Echymipera

Foto: http://animaldiversity.ummz.umich.edu

Podělte se s námi o názor na tento text →