Aktuálně: 4 351 inzerátů189 385 diskuzních příspěvků17 956 uživatelů

Koala

Phascolarctos cinereus

Koala

Phascolarctos cinereus

Koala

  • Výskyt: Východní Austrálie
  • Délka: 65-85 cm
  • Hmotnost: 4-15 kg
  • Březost: 35 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Listy blahovičníku
Koala
Kam se řadí?

Koala

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Vombatiformes - koaly a vombati
  • Čeleď: Phascolarctidae - koalovití
  • Rod: Phascolarctos - koala
Koala
Kde žije?

Koala

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 04.06.2014, 18:00
6 813 2 minuty čtení

Koala žije a také se živí výhradně na eukalyptových (blahovičníkových) stromech a dolů sestupuje jen v případě vyhledávání nové potravy nebo při požírání jílu pro lepší trávení. Koala má jedinečně přizpůsobená játra, která dovedou rozkládat jedovaté látky obsažené v listí blahovičníků, jeho jediné potravě. Zavalité tělo a velkou hlavu pokrývá huňatá šedohnědá srst, na krku a hrudi bílá a na zádi skvrnitá. Koalové se hlasitě ozývají v době páření a dominantní samec se páří mnohem častěji než mladí jedinci. Jediné mládě tohoto „vačnatého medvídka“ saje ve vaku šest měsíců a vak s otvorem dozadu opouští teprve ve stáří jednoho roku. Tento druh má jen málo přirozených nepřátel kromě dravých ptáků, ale ohrožuje ho lidské hospodářství a také rozsáhlé lesní požáry.

V dospělosti dosahuje koala délky těla v rozmezí mezi 65-85 centimetry, hmotnost značně kolísá od 4 kilogramů a u některých jedinců může dosáhnout až 15 kilogramů.

Koala obývá ve volné přírodě východní Austrálii; kde nejčastěji navštěvuje eukalyptové lesy a podrost pod úrovní 1 000 metrů nad mořem.

Koala se pase čtyři hodiny v noci, po celý zbytek dne nehybně odpočívá. Český název čeledi, do které patří tento medvídek, je koalovití.
 

Názvy ve světě

Koala

Anglicky: Koala, Německy: Koala, Rumunsky: Koala

Foto: http://www.rymich.com

Podělte se s námi o názor na tento text →