Aktuálně: 6 450 inzerátů160 556 diskuzních příspěvků17 557 uživatelů

Štětinatec haitský

Solenodon paradoxus

Štětinatec haitský

Solenodon paradoxus

Štětinatec haitský

  • Výskyt: Dominikánská republika a Haiti
  • Velikost: 28-32 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 700-1000 g
  • Březost: 50-53 dnů
  • Délka života: 10 let
Štětinatec haitský
Kam se řadí?

Štětinatec haitský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Hystricidae - dikobrazovití
  • Podčeleď: Hystricinae - dikobrazi
  • Rod: Hystrix - dikobraz
  • Podrod: Říše
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Insectivora - hmyzožravci
  • Čeleď: Solenodontidae - štětinatcovití
  • Rod: Solenodon - štětinatec
Štětinatec haitský
Kde žije?

Štětinatec haitský

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 671 2 minuty čtení

Rychlý a čilý štetinatec haitský hrabe v lesní půdě a loví kořist, kterou objevuje dlouhým pohyblivým čenichem a ochromuje jedovatým kousnutím. Kouše i při sebeobraně. Tento rejsku podobný noční hmyzožravec může být černý až rezavě hnědý a má zcela lysé nohy, dlouhý ocas a uši.

Štětinatec haitský dosahuje délky těla 28-32 centimetrů, ocas bývá dlouhý 17-26 centimetrů, hmotnost dospělých jedinců kolísá od 700 gramů do jednoho kilogramu.

Štětinatec haitský je endemit Dominikánské republiky a Haiti; vyskytuje se v pralesích a křovinách.

Existuje ještě štetinatec kubánský (Solenodon cubanus). Oba jsou ohroženi, oba patří do čeledi štětinatcovitých.

Samice si staví hnízdo v noře, která je součásti rozsáhlých tunelů, do kterých si ukládá i potravu. Její říje je velmi nepravidelná a nezávidí na roční době, samec se může pářit kdykoli. Délka březosti je něco málo nad 50 dnů. Samice má dvě mléčné bradavky, vrhne po jednom až dvou mláďatech dvakrát ročně a ta po narození váží průměrně 75 gramů a měří 15 centimetrů. Během prvních několika měsíců zůstává v jejich blízkosti, kojí je a zvyká je postupně na život mimo noru a samostatný lov.

Průměrná délka života štětinatce haitského není přesně známa, předpokládá se, že dosahuje 10 let. Hlavními predátory jsou na ostrov dovezení psi, kočky a promyky, proti kterým nemá tento těžkopádný druh moc naděje; loví je i lidé.
 

Názvy ve světě

Štětinatec haitský

Anglicky: Hispaniolan Solenodon

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan haitskýLeguánek haitský

Foto: http://ferrebeekeeper.wordpress.com

Podělte se s námi o názor na tento text →