Aktuálně: 4 326 inzerátů190 218 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Krtek hvězdonosý

Condylura cristata

Krtek hvězdonosý

Condylura cristata

Krtek hvězdonosý

  • Výskyt: Východ Kanady a severovýchod USA
  • Velikost: 18-19 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 40-85 g
Krtek hvězdonosý
Kam se řadí?

Krtek hvězdonosý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Hystricidae - dikobrazovití
  • Podčeleď: Hystricinae - dikobrazi
  • Rod: Hystrix - dikobraz
  • Podrod: Říše
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Insectivora - hmyzožravci
  • Čeleď: Talpidae - krtkovití
  • Podčeleď: Talpinae - krtci
  • Rod: Condylura - krtek
Krtek hvězdonosý
Kde žije?

Krtek hvězdonosý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 08.06.2014, 19:00
9 424 2 minuty čtení

Krtek hvězdonosý má nezaměnitelný tvar nosu s dvaadvaceti paprsčitě rozestřenými výrůstky, kterými vyhledává kořist ve vodě. Ve dne v noci shání potravu a je to vynikající plavec. Čeleď krtkovití zahrnuje asi 42 druhů.

Krtek hvězdonosý dosahuje v dospělosti délky těla 18-19 centimetrů, ocasu 6-8 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 40-85 gramů.

Krtek hvězdonosý se ve volné přírodě vyskytuje na východě Kanady a severovýchodě USA; objevuje se v bažinách a u vodních toků a jezer.

Krtkové (Talpidae), čeleď hmyzožravců (Insectivora) s tělem válcovitým, pokrytým hebkou srstí, v níž ukryty malé oči a uši (bez patrných boltců). Ve chrupu mají 36 až 44 zubů a vždy špičáky zřetelně vyvinuté. Přední nohy jsou k hrabání způsobilé; mají namnoze široké tlapky ven vyvráceny a prsty ozbrojeny mohutnými, dlouhými a dosti širokými drápy; také svalstvo těchto předních nožek jest znamenitě vyvinuto. Ocas jest kratinký nebo schází. Krtkové jsou savci ryze podzemní; popsáno posud asi 7 rodů se 20 druhy, ale mnoho krtků bezpochyby ani neznáme. Jsou domovem skoro všude v Evropě, ve značné části Asie, v jižní Africe a v Severní Americe, přebývají zejména v úrodných rovinách, na polích, v zahradách a lesích, a hrabou si složitá obydlí; jsou hmyzožravci a masožravci vůbec.
 

Názvy ve světě

Krtek hvězdonosý

Anglicky: Star-nosed Mole

Mohlo by vás také zajímat

Krtek slepýKrtek obecný

Foto: jesus-needs-money.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →