Aktuálně: 4 341 inzerátů183 120 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Krtek obecný

Talpa europaea

Krtek obecný

Talpa europaea

Krtek obecný

  • Výskyt: Eurasie
  • Velikost: 120-170 mm
  • Hmotnost: 65-120 g
  • Březost: 40 dnů
  • Počet mláďat: 3-7 ks
  • Potrava: Hmyz, žížaly, ještěrky
Krtek obecný
Kam se řadí?

Krtek obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Hystricidae - dikobrazovití
  • Podčeleď: Hystricinae - dikobrazi
  • Rod: Hystrix - dikobraz
  • Podrod: Říše
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Insectivora - hmyzožravci
  • Čeleď: Talpidae - krtkovití
  • Podčeleď: Talpinae - krtci
  • Rod: Talpa - krtek
Krtek obecný
Kde žije?

Krtek obecný

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 17.02.2014, 19:00
23 009 2 minuty čtení

Identifikace

Krtek obecný dosahuje délky těla 120-170 milimetrů, ocas krtka je dlouhý mezi 20-42 milimetry, zadní tlapka měří 16-25 milimetrů, váha se dospělého jedince pohybuje v rozmezí od 65 do 120 gramů. Krátká a hustá srst je šedočerná se sametovým leskem. Nápadné jsou přední lopatovité nohy. Oči jsou drobné a skryté v srsti. Krtek buduje v podzemí chodby - jednak obytné, ale také okružní, na kterých loví potravu. Přitom tvoří na povrchu typické hliněné hromádky zvané krtinec.

Rozšíření

Po celém území naší republiky je poměrně hojný.

Způsob života

Krtek obecný obývá louky, zahrady, okraje lesů. Většinu života tráví v chodbách pod zemí. Pod některými z nich je ukryt systém okružních chodeb s hnízdem (krtčí hrad). Mimo období páření žije samotářsky. Samice mívá na jaře (obvykle v březnu až dubnu) po čtyřiceti dnech březosti 3-7 mláďat, vrhne jednou, výjimečně dvakrát ročně. Mláďata samice kojí po dobu pěti týdnů. Pohlavně dospívají již v druhé polovině prvního roku života a poprvé se rozmnožují obvykle hned následující jaro. Krtek obecný loví půdní bezobratlé živočichy, hlavně žížaly.

Poznámka

Krtek je indikátorem bujného života v půdě, kde se vyskytuje. Živí se totiž živočichy, kteří svým okusováním kořenů rostlin škodí na našich zahradách a polích. Jediná věc, kterou škodí na zahradě krtek, mohou být jeho chodby, které mohou kořeny odříznout od výživné půdy. Tyto škody jsou však minimální oproti škodám, které mohou napáchat například slimáci či hmyz, a proto bychom si měli rozmyslet, zda krtka ze zahrady vyhostíme či nikoli.

Názvy ve světě

Krtek obecný

Anglicky: European Mole, Holandsky: Mol, Chorvatsky: Obična krtica, Maďarsky: Közönséges vakond, Německy: Eurasischer Maulwurf, Rumunsky: Cârtiţa, Rusky: Obyknovennyj krot, Slovensky: Krt obyčajný

Mohlo by vás také zajímat

Plochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýRorýs obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecnýChroust obecný

Foto: http://michelu.elunet.fr

Podělte se s námi o názor na tento text →