Aktuálně: 4 383 inzerátů184 539 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Listonos příbytkový

Uroderma bilobatum

Listonos příbytkový

Uroderma bilobatum

Listonos příbytkový

  • Výskyt: Mexiko, Jižní Amerika
  • Velikost: 6-6,5 cm
  • Hmotnost: 7-12 g
  • Potrava: Hmyz
Listonos příbytkový
Kam se řadí?

Listonos příbytkový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - Dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Chiroptera - letouni
  • Podřád: Vespertilioniformes - netopýrotvaří
  • Nadčeleď: Noctilionoidea - vampýrovci
  • Čeleď: Phyllostomidae - listonosovití
  • Podčeleď: Stenodermatinae - listonosi příbytkoví
  • Rod: Uroderma - listonos
Listonos příbytkový
Kde žije?

Listonos příbytkový

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 067 2 minuty čtení

Listonos příbytkový je šedohnědý druh s bílou kresbou v obličeji a na hřbetě je jeden z patnácti listonosů, kteří hřadují ve „stanech“, úkrytech pod banánovými listy, které nakusují a skládají. Vždycky 2-50 jedinců obývá jeden stan, chránící je před sluncem, deštěm a dravci. Netopýři okusují plody a vysávají jejich stavy. Listonosi v Americe nahrazují kaloně, i když jsou mnohem menší. Kromě toho svým dlouhým jazykem opylují v noci rozkvétající rostliny, protože si rádi smlsnou na nektaru.

Listonos příbytkový dorůstá v dospělosti délky těla od 6 do 6,5 centimetrů, předloktí bývá dlouhé 4-4,4 centimetrů, hmotnost se u dospělého zvířete pohybuje v rozmezí 7-12 gramů.

Ve volné přírodě se listonos příbytkový vyskytuje v Mexiku až středu Jižní Ameriky; obývá zde stálezelené a opadavé lesy.

Netopýři vytváří ultrazvukové vlny o kmitočtu od 14 000 do 100 000 hertzů a vypouští je z nosu nebo pootevřených úst. Frekvence vln je modulovaná. Každá vlna, kterou vypustí, začíná vysoko a končí o oktávu níž. Většina netopýrů je aktivní v noci nebo za soumraku. Oči většiny druhů jsou sice malé a špatně vyvinuté, ale netopýři s nimi nevidí. Mají schopnost tzv. utajené březosti - mají schopnost pozastavit vývoj plodu a odložit jeho porod i vývoj na příznivější období.
 

Názvy ve světě

Listonos příbytkový

Anglicky: Tent-making Bat, Německy: Gelbohr-Fledermaus, Polsky: Liścionos pięciopręgi

Mohlo by vás také zajímat

Listonos nosatý

Foto: http://www.trinibirding.com/

Podělte se s námi o názor na tento text →