Aktuálně: 4 326 inzerátů190 222 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Poto bezocasý

Arctocebus calabarensis

Poto bezocasý

Arctocebus calabarensis

Poto bezocasý

  • Výskyt: Západní Afrika
  • Délka těla: 22-26 cm
  • Hmotnost: 250-400 g
  • Potrava: Hmyz, housenky
Poto bezocasý
Kam se řadí?

Poto bezocasý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Strepsirrhini - poloopice
  • Infrařád: Lorisiformes
  • Čeleď: Lorisidae - outloňovití
  • Rod: Arctocebus - poto
Poto bezocasý
Kde žije?

Poto bezocasý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 417 2 minuty čtení

Říká se mu také angvantibo nebo maki medvědovitý. Tento primát patří do rodu Arctocebus spolu s poto zlatým (Arctocebus aureus), který žije dále na jihu. Má zlatohnědý hřbet a krémovou spodinu. Stejně dlouhé nohy používá k pomalému šplhání na větvích, má zakrnělý druhý prst a palec je široce oddělen od ostatních prstu, takže umožňuje velmi pevné uchopení. Vede noční život a dává přednost sekundárním porostům opadavých dřevin kolem světlin a silnic. Žije spíše v podrostu a je ohrožen ničením lesů. Loví hmyz, hlavně housenky, které vyhledává zrakem i čichem. Huňaté housenky zbavuje dráždivých chlupů, a teprve pak je poto bezocasý sežere.

V nebezpečí se stáčí tento druh do klubíčka. Délka těla dosahuje v dospělosti 22-26 centimetrů, ocas bývá zpravidla dlouhý pouze kolem jednoho centimetru, hmotnost se u dospělých zvířat pohybuje mezi 250 až 400 gramy.

Ve volné přírodě osídluje poto bezocasý západní Afriku; kde obývá lesy.

Poto bezocasý náleží do čeledi outloňovití. Čeleď outloňovití zahrnuje rody lorie, outloně a poty, kteří mají ocas krátký nebo jim chybí a pohybují se charakteristickým pomalým a váhavým pohybem. Většina z nich (zvláště lori) má dlouhé končetiny, které jsou skvěle přizpůsobeny ke šplhání na stromech. Přes den členové této čeledě odpočívají a aktivní jsou v noci, kdy také loví hmyz.
 

Názvy ve světě

Poto bezocasý

Anglicky: Calabar angwantibo

Mohlo by vás také zajímat

Mihule potočníStřevle potočníPoto velkýBodlín bezocasý

Foto: http://www.primate.org/

Podělte se s námi o názor na tento text →