Aktuálně: 4 463 inzerátů179 590 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Poto velký

Perodicticus potto

Poto velký

Perodicticus potto

Poto velký

  • Výskyt: Západní a střední Afrika
  • Délka těla: 43-55 cm s ocasem
  • Hmotnost: 0,9-1,6 kg
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Potrava: Ovoce, listy, houby
Poto velký
Kam se řadí?

Poto velký

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Strepsirrhini - poloopice
  • Infrařád: Lorisiformes
  • Čeleď: Lorisidae - outloňovití
  • Rod: Perodicticus - poto
Poto velký
Kde žije?

Poto velký

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 19.05.2014, 20:00
6 654 2 minuty čtení

Poto velký žije skrytě a samotářský noční lovec vyniká velkou pohyblivostí končetin, a když nemůže přeskočit mezeru mezi větvemi, dokáže ji v libovolném úhlu překročit. Přední i zadní nohy jsou stejně dlouhé a mají neobyčejně silné tlapky a prsty s vynikající uchopovací schopností.

Poto velký vydrží na stromě bez hnutí i několik hodin, aby unikl pozornosti. Je-li tento druh překvapen, schová hlavu mezi nohy a nastaví nepříteli hřbet s kostěnými výrůstky na krku, pronikajícími nad kůži jako trnitý štít. Po to může být šedý, hnědý nebo červený. Oči i uši má poměrně malé.

Poto velký se živí ovocem, listy, šťávami, houbami a drobnými živočichy.

Délka těla se pohybuje kolem 40 centimetrů, ocas je dlouhý 3,5-15 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 900 gramy až 1,6 kilogramy.

Poto velký obývá západní a střední Afriku; navštěvuje tropické pralesy, zvláště na okrajích nížin a kolem bažin.

Poto velký náleží do čeledi outloňovití. Čeleď outloňovití zahrnuje rody lorie, outloně a poty, kteří mají ocas krátký nebo jim chybí a pohybují se charakteristickým pomalým a váhavým pohybem. Většina z nich (zvláště lori) má dlouhé končetiny, které jsou skvěle přizpůsobeny ke šplhání na stromech. Přes den členové této čeledě odpočívají a aktivní jsou v noci, kdy také loví hmyz. Jsou to všežravci, potravu si však opatřují jen v korunách stromů, na zem téměř neslézají. Některé rody nemají svá vyhraněná teritoria a mimo reprodukční období žijí samotářsky, jiné zase žijí trvale v malých skupinkách. Samice mají jedno až dvě mláďata, která bývají po 3 měsících už samostatná, pohlavní dospělost nastává mezi 1 až 2 roky.
 

Názvy ve světě

Poto velký

Anglicky: Potto, Bretonsky: Poto bosman

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr velkýVaza velkýVelký münsterlandský ohařVelký hrubosrstý vendéeský basetVelký modrý gaskoňský honičElo velkýNěmecký špic velkýVelký švýcarský salašnický pesKnírač velkýDrakoun velký

Foto: http://lorisandpottos.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →