Aktuálně: 4 314 inzerátů183 390 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Indri

Indri indri

Indri

Indri indri

Indri

  • Výskyt: Východním Madagaskar
  • Délka těla: 60 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 7-10 kg
  • Březost: 120-150 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 25-40 let
Indri
Kam se řadí?

Indri

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Strepsirrhini - poloopice
  • Infrařád: Lemuriformes
  • Nadčeleď: Lemuroidea
  • Čeleď: Indridae - indriovití
  • Rod: Indri - indri
Indri
Kde žije?

Indri

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
7 990 2 minuty čtení

Největší člen z celé skupiny lemurů, má srst převážně černou, s proměnlivými bílými skvrnami v zadní části hlavy, na krku a končetinách. Na uších tohoto druhu jsou nápadné černé štětičky. Ocas není vůbec vidět. Díky dlouhým zadním nohám předvádí indri obrovské skoky.

Tento druh skvěle šplhá a skáče, ale po většinu dne zůstává v klidu, i když je to v zásadě denní zvíře.

Indri žije v rodinách, samec se samici a jejich mláďata, přičemž samec bráni území a samice se zajímá především o potravu. Kdysi byl na Madagaskaru hojný, ale nyní je silně ohrožen, protože ztratil své prostředí v deštných pralesích. Místní jméno je babakoto (tatíček), odborný název je odvozen od místního výkřiku indri, což znamená „tady je“, který zaznamenali první výzkumnici při objevení zvířete.

V dospělosti dorůstá tento druh délky těla 60 centimetrů, ocas se pohybuje kolem 5 centimetrů, hmotnost se pohybuje od 7 do 10 kilogramů.

Ve volné přírodě se indri vyskytuje ve východním Madagaskaru, v horských deštných pralesích.

Je to jediný druh rodu a jeden z pěti druhů čeledi indriovitých.

Při páření je samice zavěšena pod větví a páří se ve ventro-ventrální (žaludek proti žaludku) pozici. Většinou jen jedno mládě se rodí v nepravidelných intervalech, asi jednou za dva až tři roky, nejčastěji po 120 až 150 dnech březosti v květnu nebo červnu. Samice mláďata kojí asi 8 měsíců třikrát až čtyřikrát denně. Do 4 až 5 měsíců jsou zavěšena na břichu matky, pak je nosí na zádech a do dvou let se ještě zdržují v blízkosti samice. Pohlavně dospělá jsou za 7 až 9 let.

Pravděpodobně se v přírodě dožívají 25 až 40 let. V zajetí jsou chování výjimečně, nepřežívají dlouho. Pokusy o jejich rozmnožování jsou také neúspěšné. Přirozených predátorů nemají, snad jen mláďata jsou ohrožována dravými ptáky. Neexistuje žádné sčítání, ale odhaduje se jejich počet na 1000 až 10 000 jedinců
 

Názvy ve světě

Indri

Anglicky: Indri

Foto: http://w11.zetaboards.com

Podělte se s námi o názor na tento text →