Aktuálně: 4 436 inzerátů179 743 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Kočkodan husarský

Erythrocebus patas

Kočkodan husarský

Erythrocebus patas

Kočkodan husarský

  • Výskyt: Západní a střední Afrika
  • Délka těla: 60-88 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 4-13 kg
  • Březost: 165 dnů
  • Počet mláďat: ks
  • Délka života: 30 let
  • Potrava: Ovoce, semena, listy, traviny, kořínky, ptáci, savci, ještěrky
Kočkodan husarský
Kam se řadí?

Kočkodan husarský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Cercopithecoidea - úzkonosé opice
  • Čeleď: Cercopithecidae - kočkodanovití
  • Podčeleď: Cercopithecinae - kočkodani
  • Tribus: Cercopithecini
  • Rod: Erythrocebus - kočkodan
Kočkodan husarský
Kde žije?

Kočkodan husarský

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
6 330 2 minuty čtení

Bílý knír a brada kontrastují s tmavším obličejem a tmavým zbarvením hřbetu. Černá srst také lemuje tváře a obočí a malé uši mají na sobě nevelké štětičky. Štíhlé dlouhonohé tělo má krátké prsty, takže „husarka“ je vynikající běžec.

Kočkodan husarský žije ve skupinách asi po deseti členech, kde jediný samec stanoví hranice teritoria a odhání dravce, kdežto samice a mláďata se schovávají.

V suchém období jsou kočkodani husarští malátní, protože strádají nedostatkem potravy a vody.

Kočkodan husarský dorůstá délky těla 60-88 centimetrů, ocasu 41-72 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 4-13 kilogramy.

Kočkodan husarský obývá ve volné přírodě západní a střední Afriku; konkrétně suché savany.

Kočkodan husarský je nejrychleji běhající opice vůbec. Velmi typické je také vyskakování kolmo do výše, když se opice rozhlížejí po okolí.

Typickým znakem kočkodanů je pohyb po všech čtyřech končetinách, a to i ve větvích. Toto kočkodani ovládají nejlépe ze všech druhů opic. Dlouhý ocas jim pak pomáhá při skocích. Všeobecně kočkodanům jako potrava slouží hlavně ovoce, semena, listy, traviny, kořínky drobní živočichové, ptáci, savci, ještěrky. Pohlavní zralosti dosahují samice zhruba ve 4 a půl letech, samci pak v pěti letech. Doba březosti je asi 165 dní. Kočkodani se mohou dožívat až třiceti let.


 

Názvy ve světě

Kočkodan husarský

Anglicky: Patas Monkey, Francouzsky: Patas, Holandsky: Huzaaraap, Chorvatsky: Majmuna patas, Italsky: Eritrocebo, Maďarsky: Huszármajom, Německy: Husarenaffe, Polsky: Patas, Rumunsky: Maimuţa husar, Rusky: Мартышка-гусар, Slovensky: Mačiak husársky, Španělsky: Mono patas

Mohlo by vás také zajímat

Kočkodan Brazzův

Foto: http://www.fotopedia.com

Podělte se s námi o názor na tento text →