Aktuálně: 4 346 inzerátů184 004 diskuzních příspěvků17 869 uživatelů

Kočkodan Brazzův

Cercopithecus neglectus

Kočkodan Brazzův

Cercopithecus neglectus

Kočkodan Brazzův

  • Výskyt: Střední Afrika
  • Délka těla: 50-59 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 4-8 kg
  • Potrava: Všežravec
Kočkodan Brazzův
Kam se řadí?

Kočkodan Brazzův

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Cercopithecoidea - úzkonosé opice
  • Čeleď: Cercopithecidae - kočkodanovití
  • Podčeleď: Cercopithecinae - kočkodani
  • Tribus: Cercopithecini
  • Rod: Cercopithecus - kočkodan
Kočkodan Brazzův
Kde žije?

Kočkodan Brazzův

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 529 2 minuty čtení

Mezi 20 druhy rodu je kočkodan Brazzův nejvíce přivyklý pohybu po zemi. Je šedě kropenatý, má černou masku a na čele sytě oranžový, bíle lemovaný pruh. Horní pysk a bradu pokrývá modrobílá srst. Tenký bílý proužek probíhá po jeho stehnech, ocas a končetiny jsou tmavší. Samec je podstatně větší než samice a má bledě modrý šourek. Tento druh se živí většinou semeny a ovocem a potravu obvykle sbírá jednou rukou.

Kočkodan Brazzův obývá bažinaté lesy a palmové háje, páry zabírají velká území, která si značkují slinami a pachem a s ostatními komunikují hlasitým voláním. Přestože jsou teritoriální, většinou se spíše schovávají a jen zřídka se postaví vetřelci na odpor.

Délka těla se u dospělých zvířat pohybuje mezi 50-59 centimetry, ocas je dlouhý v rozmezí 59-78 centimetrů, hmotnost se pohybuje od 4 do 8 kilogramů.

Kočkodan Brazzův obývá střední Afriku od východního Kamerunu přes Kongo až do Etiopie; navštěvuje deštné pralesy a bažiny i v podhůří.

Kočkodan Brazzův je jediný monogamní druh mezi kočkodany.

Do této skupiny zařazené opice jsou všežravci, jejich základní potravou jsou plody příležitostně doplněné o hmyz a drobné obratlovce. Najdeme zde rozličné přechodné typy s odlišným způsobem života, z různě velkou specializací. Některé přešly k pozemnímu životu v otevřené savaně a jiné zůstaly stále vázány na prales.
 

Názvy ve světě

Kočkodan Brazzův

Anglicky: De Brazza's Monkey, Chorvatsky: De Brazzin majmun, Německy: Brazzameerkatze, Rumunsky: Pisica de mare braza, Slovensky: Mačiak Brazzov, Swahilsky: Kalasinga

Mohlo by vás také zajímat

Kočkodan husarský

Foto: http://bioarchivo.com

Podělte se s námi o názor na tento text →