Aktuálně: 4 582 inzerátů178 172 diskuzních příspěvků17 805 uživatelů

Mangabej rudohlavý

Cercocebus torquatus

Mangabej rudohlavý

Cercocebus torquatus

Mangabej rudohlavý

  • Výskyt: Západní Afrika
  • Délka: 50-60 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 4,5-12,5 kg
  • Březost: 170 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
Mangabej rudohlavý
Kam se řadí?

Mangabej rudohlavý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Cercopithecoidea - úzkonosé opice
  • Čeleď: Cercopithecidae - kočkodanovití
  • Podčeleď: Cercopithecinae - kočkodani
  • Tribus: Papionini
  • Rod: Cercocebus - mangabej
Mangabej rudohlavý
Kde žije?

Mangabej rudohlavý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
3 827 2 minuty čtení

Tato opice má popelavé tělo a šedorůžový obličej s dlouhým nosem, hlubokými jámami pod lícemi (fossae) a nápadně bílými očními víčky. Do lícních toreb si mangabej rudohlavý cpe ořechy, které pak přenáší a později louská buď v ruce, nebo mohutnými zuby a čelistmi. Žije převážně na zemi a vytváří velké tlupy až o devadesáti členech, složené ze samců, samic a mláďat. Mezi samci je přísná hierarchie, ale i podřízení samci se mohou pářit, nezřídka častěji než staří. Tlupy mají teritoria, která se navzájem přesahují, a slídí za potravou hlavně podél řek.

Mangabej rudohlavý dosahuje délky těla 50-60 centimetrů, ocasu 60-75 centimetrů, hmotnost značně kolísá, mezi 4,5-12,5 kilogramy.

Mangabej rudohlavý obývá západní Afriku; kde se vyskytuje v deštných pralesích.

Šest druhů mangabejů (rod Cercocebus) se vyznačuje bílými víčky a žije ve střední Africe. Nejvíce ohrožen je mangabej chocholatý (Cercocebus capucinus) z povodí i řeky Tana - počítá se už jen na tisíce.

Žije ve smíšených skupinách čítajících 10-35 jedinců. V těchto skupinách nevládne nijak přísná hierarchie a mohou se zde pářit všichni samci. Samice rodí po 170 denní březosti obvykle jedno mládě, které dosahuje pohlavní dospělosti mezi 5-7 rokem života.

Názvy ve světě

Mangabej rudohlavý

Anglicky: Red-capped Mangabey, Chorvatsky: Bjelovrati mangabi, Německy: Halsbandmangabe, Rumunsky: Mangabiul fumuriu cu colier, Slovensky: Mangabej červenohlavý

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr rudohlavýŤuhýk rudohlavý

Foto: http://www.zoopicture.ru/

Podělte se s námi o názor na tento text →