Aktuálně: 4 429 inzerátů179 706 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Orangutan bornejský

Pongo pygmaeus

Orangutan bornejský

Pongo pygmaeus

Orangutan bornejský

  • Výskyt: Borneo
  • Výška: 1,1-1,4 m
  • Hmotnost: 40-80 kg
  • Březost: 235-265 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 30-40 let
  • Potrava: Listy, hmyz, ptačí vejce, výhonky
Orangutan bornejský
Kam se řadí?

Orangutan bornejský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Hominoidea - homionidi
  • Čeleď: Hominidae - hominidi
  • Podčeleď: Ponginae - orangutani
  • Rod: Pongo - orangutan
Orangutan bornejský
Kde žije?

Orangutan bornejský

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 17.05.2014, 20:00
9 350 2 minuty čtení

Orangutan bornejský má paže dvakrát tak dlouhé jako tělo a na nohou uchopovací prsty s protistojným palcem. Orangutan bornejský je největší stromový savec. Má mimořádně pohyblivé končetiny, zápěstí, kyčle a ramena dovolují větší rozsah pohybů než u jiných lidoopů. Tráví celý život v korunách stromů. Samec ochotněji sestupuje na zem a pohybuje se lépe než samice. Je větší než ona, má dlouhý vous, mohutný hrdelní vak a dlouhý krk, dlouhé chlupy tvoří kápi a třásně na pažích.

Samice tohoto druhu rodí jediné drobné mládě jednou za 7-8 let, což je nejdelší interval mezi porody u živočichů vůbec. Staví si hnízdo v korunách stromů a pár zůstává pohromadě, dokud mládě nedosáhne osmi let. Samec brání své území vydáváním dlouhého volání a v případě potřeby i bojuje. Genetické výzkumy prokázaly, že existují dva druhy orangutanů, bornejský a sumaterský (Pongo abelii),

Orangutan bornejský dorůstá výšky kolem 1,1-1,4 metru, hmotnost kolísá v závislosti na pohlaví od 40 až do 80 kilogramů.

Jak již napovídá jeho durhový název, obývá orangutan bornejský Borneo; konkrétně původní deštné pralesy.

Ačkoli je chráněn zákonem, mladí orangutani jsou nezákonně loveni a prodáváni jako mazlíčci. Rehabilitační projekty mají dobré výsledky, ale někteří jedinci se jen velmi těžce přizpůsobují přírodnímu prostředí, takže jsou ohroženi.

Názvy ve světě

Orangutan bornejský

Anglicky: Bornean Orangutan, Chorvatsky: Bornejski orangutan, Německy: Borneo-Orang-Utan, Polsky: Orangutan borneański, Rumunsky: Orangutan de Borneo, Slovensky: Orangutan bornejský

Foto: http://www.allposters.com

Podělte se s námi o názor na tento text →