Aktuálně: 6 311 inzerátů161 012 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Bonobo

Pan paniscus

Bonobo

Pan paniscus

Bonobo

  • Výskyt: Střední Afrika
  • Délka těla: 70-83 cm
  • Hmotnost: Až 39 kg
  • Březost: 230 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Převážně rostlinná
Bonobo
Kam se řadí?

Bonobo

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Primates - primáti
  • Podřád: Haplorrhini - vyšší primáti
  • Infrařád: Simiiformes - opice
  • Falanx: Catarrhini - úzkonosí
  • Nadčeleď: Hominoidea - hominoidi
  • Čeleď: Hominidae - hominidi
  • Podčeleď: Homininae
  • Tribus: Hominini
  • Podtribus: Panina - šimpanzi
  • Rod: Pan - šimpanz
Bonobo
Kde žije?

Bonobo

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 08.06.2014, 18:00
6 753 2 minuty čtení

Bonobo je o něco menší než šimpanz, štíhlejší a má relativně delší a jemnější končetiny. Jako zvláštní druh byl popsán v roce 1929. Kůže je převážně černá, dokonce i u mláďat, a střední část čela a temene má mnohem výraznější úpravu (jsou bohatěji osrstěné a tvoří korunku). Bonobové se někdy sdružují do skupin až osmdesátičlenných, ale většinou žijí v menších tlupách, které se spolu potulují a upravují navzájem. Sexuální vztahy mezi samci, samicemi a mláďaty mají rozdílnou úroveň a mohou ve skupině způsobovat napětí. Samice jsou obvykle dominantní. Mladé samičky po dosažení dospělosti rodinu opouštějí, kdežto samci v ní zůstávají.

Bonobo dorůstá délky těla 70-83 centimetrů, hmotnost se pohybuje až do 39 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu opic je střední Afrika; konkrétně pak tropické pralesy a na jižní hranici území i savany.

Bonobo je vážně ohrožen lovem, takže se v budoucnosti může stát prvním lidoopem v přírodě vyhubeným. Podle kvalifikovaných odhadů žije totiž v Africe jen asi 15 000 bonobů a jejich ochrana není nijak důkladně zajištěna.

Skupiny bonobů se neustále rozpadají a slučují. Kmen čítající 50 až 120 jedinců se během dne rozděluje do menších skupin o šesti až dvanácti členech, které odděleně hledají potravu, a večer se zase setkají, aby spolu spali. Na rozdíl od šimpanze učenlivého, o kterém se ví, že loví opice, bonobové se živí hlavně rostlinou potravou. Ačkoli jedí také hmyz a občas chytí malé savce, třeba veverku, jejich hlavním zdrojem potravy je ovoce.

Samice nosí a vychovávají jejich mláďata asi pět let a mohou rodit každých pět až šest let. Ačkoli jsou mnohem menší než samci, mají vyšší postavení ve společnosti. Udržují si své sociální postavení vzájemnou spoluprací. Žádný samec nemůže dominovat skupině, protože samice se semknou, aby sociální pořádek ubránily. Postavení samce závisí na postavení jeho matky. Vazba mezi synem a matkou během života zůstává silná. Březost samice trvá asi 230 dní. Fyzicky a pohlavně dospívají okolo osmého roku života, ale samice mohou poprvé rodit až ve věku okolo 12 let.


 

Názvy ve světě

Bonobo

Anglicky: Bonobo, Finsky: Kääpiösimpanssi, Chorvatsky: Patuljasta čimpanza, Německy: Zwergschimpanse, Rumunsky: Cimpanzeu pitic

Foto: http://franslanting.photoshelter.com

Podělte se s námi o názor na tento text →