Aktuálně: 6 448 inzerátů160 649 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Hyenka hřivnatá

Proteles cristata

Hyenka hřivnatá

Proteles cristata

Hyenka hřivnatá

  • Výskyt: Somálsko, Tanzanie, jižní Zambie
  • Délka těla: 55-80 cm
  • Hmotnost: 7-14 kg
  • Březost: 95-110dnů
  • Počet mláďat: 3-4 ks
  • Délka života: Až 15 let
  • Potrava: Termiti
Hyenka hřivnatá
Kam se řadí?

Hyenka hřivnatá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Herpestoidea
  • Čeleď: Hyaenidae - hyenovití
  • Podčeleď: Protelinae - hyenky
  • Rod: Proteles - hyenka
Hyenka hřivnatá
Kde žije?

Hyenka hřivnatá

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
4 644 2 minuty čtení

Hyenka hřivnatá je mnohem menší než hyeny a liší se od nich hlavně dietou, protože se živí termity, především na povrchu se vyskytujícími nosatými vojáky. Má žlutobílé až světle hnědé tělo, které se od krční hřívy svažuje dozadu. Je-li hyenka poplašena, ježí srst, aby se zdála větší. Po každé straně probíhají dolů po bocích tři tmavé pruhy a další šikmý pruh na pleci a na zadku. Přední zuby připomínají hyení, ale stoličky jsou kolíčkovité, schopné drtit potravu plnou chitinu na malé částečky, lépe stravitelné v žaludku. Mléčné zuby mláďat se však podobají zubům ostatních hyen, takže jde o přizpůsobení se potravě.

Hyenka hřivnatá dosahuje délky těla 55-80 centimetrů, délka ocasu je 20-30 centimetrů, hmotnost kolísá v rozmezí 7-14 kilogramů.

Hyenka hřivnatá obývá ve volné přírodě Somálsko, Tanzanie, jižní Zambie až Kapsko; lesy, savany a pouště. Maso hyenek považují místy domorodci za neobyčejnou lahůdku.

K páření hyenek hřivnatých dochází zpravidla na jaře a na podzim, méně často i kdykoliv jindy během roku, velmi záleží na geografické poloze. Jsou převážně monogamní, většina samic je se páří se samci v jejich vlastním teritoriu, i když existují výjimky, a také v případě dominantních samců platí, že se nakrývá i samice v okolí. Samotný akt může trvat až čtyři hodiny.

Březost trvá 95-110 dní, tři nebo čtyři mláďata přicházejí na svět v podzemní noře. O mláďata pečují oba rodiče, samcova úloha je především ochrana nory před predátory. Asi po měsíci poprvé opouštějí noru, odstavené jsou ve čtyřech měsících, v teritoriu svých rodičů zůstanou do roka stáří. V zajetí se hyenka hřivnatá může dožít až 15 let.
 

Názvy ve světě

Hyenka hřivnatá

Anglicky: Aardwolf, Francouzsky: Protèle, Holandsky: Aardwolf, Chorvatsky: Hijenski vuk, Italsky: Protele crestato, Maďarsky: Cibethiéna, Německy: Erdwolf, Polsky: Protel

Mohlo by vás také zajímat

Paovce hřívnatá

Podělte se s námi o názor na tento text →