Aktuálně: 4 383 inzerátů184 533 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Paovce hřívnatá

Ammotragus lervia

Paovce hřívnatá

Ammotragus lervia

Paovce hřívnatá

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 1,3-1,7 m
  • Hmotnost: 40-145 kg
  • Březost: 154-161 dnů
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Délka života: 10-12 let
  • Potrava: Tráva, listy, větvičky keřů
Paovce hřívnatá
Kam se řadí?

Paovce hřívnatá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - antilopy
  • Tribus: Caprini - kozy a ovce
  • Rod: Ammotragus - paovce
Paovce hřívnatá
Kde žije?

Paovce hřívnatá

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
3 615 2 minuty čtení

Paovce se podobá ovcím, ale příbuzná je spíše kozám. Paovce hřívnatá má rezavě hnědou nebo plavou srst a bohatou hřívu, která u samců dosahuje až ke kolenům a někdy až k zemi. Samice mají hřívu i růžky menší. Rohy samců jsou obloukovitě zahnuté a až 85 centimetrů dlouhé.

Paovce žijí v horských oblastech s nedostatkem vegetace, pasou se časně ráno nebo navečer a nemusí pít, vystačí si s rosou a tekutinou z vegetace.

V dospělosti dorůstá paovce hřívnatá délky těla kolem 1,3 – 1,7 metru, ocasu 15-25 centimetrů. Hmotnost kolísá mezi 40-145 kilogramy.

Paovce hřivnatá se nachází v Severní Africe v Alžírsku, Tunisku, na severu Čadu, Egyptu, Libyi, na severu Mali, Mauritánii, Maroku (včetně Západní Sahary), Nigeru a Súdánu (západně od Nil a východně od Nilu v Red Sea Hills). V České republice se vyskytuje v okolí Plzně, kam se dostala únikem několika kusů z Plzeňské ZOO v roce 1976. Tam zcela zdivočela a v přírodě se i rozmnožuje. Je chována i v ZOO Brno.

Paovce hřívnatá náleží do čeledi turovití. Turovití je velice početná čeleď podřádu přežvýkavých, dělí se na několik podčeledí, které se skládají z velmi rozmanitých druhů, mezi které patří kozy a ovce, tuři, antilopy a buvolci. Nejvíce druhů najdeme v Africe, ale vyskytují se i v Eurasii a v Severní Americe. K životu si zpravidla vybírají travnaté stepi, lesní a křovinaté prostředí, ale i pouště.
 

Názvy ve světě

Paovce hřívnatá

Anglicky: Barbary Sheep, Chorvatsky: Grivasta ovca, Maďarsky: Sörényesjuh, Německy: Mähnenspringer

Mohlo by vás také zajímat

Hyenka hřivnatá

Foto: http://www.theonlinezoo.com

Podělte se s námi o názor na tento text →