Aktuálně: 4 358 inzerátů188 470 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Rypouš sloní

Mirounga leonina

Rypouš sloní

Mirounga leonina

Rypouš sloní

  • Výskyt: Antarktida
  • Délka: 4-6 m
  • Hmotnost: 400-5000 kg
  • Březost: 350 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Délka života: 14-20 let
  • Potrava: Ryby, malí korýši, sépie, rejnoci, olihně
Rypouš sloní
Kam se řadí?

Rypouš sloní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Phocoidea - ploutvonožci
  • Čeleď: Phocidae - tuleňovití
  • Podčeleď: Cystophorinae - čepcolové
  • Rod: Mirounga - rypouš
Rypouš sloní
Kde žije?

Rypouš sloní

Antarktida

  • Nadmořská výška: 1958 m
  • Povrch: ledovce
  • Teplota:
  • Léto: -10 až -40 °C
  • Zima: -40 až -70 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Vnitrozemí: 50 - 250 mm
  • Směrem k pobřeží: až 500 mm
  • Střídání polárních období:
  • Polární den: 6 měsíců
  • Polární noc: 6 měsíců
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
13 837 2 minuty čtení

Samec rypouše má na nose nafukovací vak, který v klidu, splasklý, přesahuje čenich asi o 10 centimetrů. Vzrušený samec ho nadouvá až do půlmetrové délky, takže vypadá jako jakýsi chobot (odtud jméno). Jedinci obou pohlaví jsou jednobarevně světle až tmavošedě zbarvená, se širokou hlavou a čenichem, s mohutnými čelistmi a tlustým krkem. Samci jsou čtyřikrát až pětkrát těžší než samice. V době páření, které trvá dva měsíce, se soupeři srážejí mohutnými plecemi, hlasitě řvou, nafukují choboty a často se zraňují. Vítězný samec ovládá kus pobřeží a harém dvaceti až čtyřiceti samic, ačkoli jsou známy i harémy stohlavé. Většinu roku, tedy 10 měsíců, mimo období páření a línání, tráví rypouši na otevřeném moři, kde loví na rozsáhlých plochách. Potápějí se ve dne i v noci a jeden ponor trvá průměrně 20-22 minut, takže 90 procent času tráví pod vodou.

Rypouš sloní dosahuje délky těla 4-6 metrů, hmotnost se pohybuje od 400 až do 5 000 kilogramů.

Rypouš sloní se ve volné přírodě vyskytuje v Antarktidě; vyskytuje se severněji na plovoucích ledových krách a kolem subantarktických ostrovů.

Jediné mládě se rodí po 350 dnech březosti, včetně čtyřměsíčního opoždění – implantace zárodku. Mládě váží při narození kolkem 40 kg a měří 1,2 m. Je kojeno 19–23 dní a matka se od něj v té době nevzdaluje. Během kojení ztratí až třetinu své tělesné hmotnosti. Po období rozmnožování a línání rypoušové sloní migrují jižním směrem. Samci a samice žijí v moři odděleně a jen v době páření si vytvářejí co největší harém, kde samci bojují o samice, o něž se jinak nezajímají. Rozmnožování probíhá v září až listopadu (na jižní polokouli je to období jara) na subarktických ostrovech a jihu Argentiny.

Samec rypouše sloního je největší ploutvonožec.
 

Názvy ve světě

Rypouš sloní

Anglicky: Southern Elephant Seal, Finsky: Etelänmerinorsu, Holandsky: Zuidelijke zeeolifant, Chorvatsky: Morski slon, Japonsky: ミナミゾウアザラシ, Litevsky: Pietinis jūrų dramblys, Maďarsky: Déli elefántfóka, Německy: Südlicher See-Elefant

Mohlo by vás také zajímat

Želva sloní

Foto: http://www.fotocommunity.es

Podělte se s námi o názor na tento text →