Aktuálně: 4 314 inzerátů183 392 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Tapír čabrakový

Tapirus indicus

Tapír čabrakový

Tapirus indicus

Tapír čabrakový

  • Výskyt: Malajsko a Siam
  • Délka těla: 1,8-2,5 m
  • Hmotnost: 250-540 kg
  • Březost: 13 měsíců
  • Počet mláďat: 1-2 ks
  • Délka života: Až 30 let
  • Potrava: Plody, šťavnatá vegetace
Tapír čabrakový
Kam se řadí?

Tapír čabrakový

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Perissodactyla - lichokopytníci
  • Podřád: Ceratomorpha
  • Čeleď: Tapiridae - tapírovití
  • Rod: Tapirus - tapír
Tapír čabrakový
Kde žije?

Tapír čabrakový

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 28.02.2014, 13:00
8 728 2 minuty čtení

Tapír čabrakový je někdy přezdíván též tapír indický. Je to největší tapír, jediný žijící ve Starém světě, má nápadné černobílé zbarvení, které rozbíjí jeho siluetu a činí ho neviditelným ve stinném lese. Tapír čabrakový se živí šťavnatou vegetací a spadanými plody.

Délky těla dosahuje tapír čabrakový 1,8-2,5 metru, délky ocasu 5-10 centimetrů, hmotnost značně kolísá v závislosti na pohlaví od 250 až do 540 kilogramů.

Tapír čabrakový je býložravec a přežvýkavec. Přes den hledá stín pod porostem keřů a menších stromů, za potravou vyráží až navečer. Tapír žije v menších stádech, můžeme však narazit i na samotáře. Jeho typickým a původním prostředím jsou subtropické a tropické pralesy, přizpůsobil se ale i na savany porostlé řídkou vyšší vegetací. Tapír indický se vyskytuje v Malajsku a Siamu.

Po oplodnění jsou samice tapíra 13 měsíců březí. V jednom vrhu přivedou na svět jedno, výjimečně dvě mláďata. Ta jsou od narození černobíle pruhovaná a velice hravá.

Jejich jídelníček, zpočátku tvořený mateřským mlékem postupně přechází na jejich přirozenou bylinnou stravu. V době jejich největší zranitelnosti ztrácí jejich matka bázlivost a je schopná je ochránit i před většími šelmami.
 

Názvy ve světě

Tapír čabrakový

Anglicky: Malayan Tapir, Francouzsky: Tapir À Chabraque, Holandsky: Maleise tapir, Italsky: Tapiro dalla gualdrappa, Německy: Schabrackentapir, Polsky: Tapir malajski, Rumunsky: Tapirul asiatic, Rusky: Чепрачный тапир, Slovensky: Tapír malajský, Španělsky: Tapir De La India

Mohlo by vás také zajímat

Tapír horskýTapír středoamerickýTapír jihoamerickýŠakal čabrakový

Foto: http://scienceblogs.com

Podělte se s námi o názor na tento text →