Aktuálně: 4 332 inzerátů190 364 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

Prase pralesní

Hylochoerus meinertzhageni

Prase pralesní

Hylochoerus meinertzhageni

Prase pralesní

  • Výskyt: Západní, střední a východní Afrika
  • Délka těla: 1,3-2,1 m
  • Hmotnost: 130-275 kg
  • Březost: 149-154 dnů
  • Počet mláďat: 2-11 ks
  • Délka života: 12 let
  • Potrava: Tráva, keře
Prase pralesní
Kam se řadí?

Prase pralesní

Taxonomie

  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Suimorpha - nepřežvýkaví
  • Čeleď: Suidae - prasatovití
  • Podčeleď: Suinae - pravá prasata
  • Tribus: Potamochoerini
  • Rod: Hylochoerus - prase
Prase pralesní
Kde žije?

Prase pralesní

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 10.05.2014, 13:00
5 208 2 minuty čtení

Prase pralesní je největší z afrických prasat má na masivní hlavě dva velké bradavicovité výrůstky pod očima a kly, které vyrůstají horizontálně z každé čelisti a stáčejí se vzhůru. Černošedou kůži pokrývají hrubé černé chlupy, s přibývajícím věkem řídnoucí. Světle zbarvená selátka postupně tmavnou do dospělosti. Na rozdíl od jiných prasat nevyrývají potravu z půdy, ale pasou se na travinách a okusují keře i polní plodiny.

Tento skrytě žijící druh byl popsán teprve v roce 1904.

Délky těla dosahuje prase pralesní 1,3-2,1 metru, délky ocasu 30—45 centimetrů, hmotnost kolísá v rozmezí 130-275 kilogramů.

Prase pralesní obývá západní, střední a východní Afriku; konkrétně navštěvuje podhorské oblasti, bambusové houštiny, bažinaté lesy a savana.

Zabřezlé prasnice odchází do ústraní budovat hnízdo, kde později porodí mladé. Hnízda mají průměr okolo 4 metrů a výšku 1,5 metru. Jsou postavena především z bambusu. Březost trvá 149-154 dní. Mezi lednem a únorem nebo červencem a srpnem se narodí 2 - 4, někdy až 11 selátek světle hnědého zbarvení. Týden po porodu se matka s potomstvem vrací zpět ke své skupině. O podsvinčata se starají všechny bachyně. Od mléka jsou mláďata odstaveny mezi osmým a desátým týdnem. V nebezpečí se mláďata krčí k zemi, zatím co jsou obstupovány ostatními členy skupiny. Samice dosahují pohlavní zralosti již prvním rokem, samci až mezi třetím a čtvrtým rokem života. Prasata pralesní se dožívají jen 12 let.
 

Názvy ve světě

Prase pralesní

Anglicky: Giant Forest Hog, Slovensky: Diviak pralesný

Mohlo by vás také zajímat

Pralesnička strašnáPralesnička pruhovanáPralesnička dvoubarváPralesnička drobnáPralesnička barvířskáPralesnička brazilskáPralesnička harlekýnPralesnička batikováPřeštické černostrakaté prasePrase Landrace

Foto: http://www.safari-wangu.de

Podělte se s námi o názor na tento text →