Aktuálně: 4 463 inzerátů179 590 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Klokan pralesní

Dendrolagus bennettianus

Klokan pralesní

Dendrolagus bennettianus

Klokan pralesní

  • Výskyt: Austrálie
  • Délka těla: 50-65 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 5-13 kg
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Listí
Klokan pralesní
Kam se řadí?

Klokan pralesní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Metatheria - vačnatí
  • Nadřád: Australidelphia - australští vačnatci
  • Řád: Diprotodontia - málozubí
  • Podřád: Macropodiformes - klokani
  • Čeleď: Macropodidae - klokanovití
  • Podčeleď: Macropodinae - klokani praví
  • Rod: Dendrolagus - klokan
Klokan pralesní
Kde žije?

Klokan pralesní

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.02.2015, 18:00
2 385 2 minuty čtení

Klokan pralesní žije v horských i nížinných tropických deštných pralesích jižního Cooktownu v Queenslandu v Austrálii severně od řeky Daintree na ploše jen 3500 km². Vypadá podobně jako všichni stromoví klokani. Má podsaditou postavu. Chybí mu však světlá páska na přední části hlavy, kterou má jeho příbuzný klokan stromový.

V dospělosti dosahuje klokan pralesní délky těla 50-65 centimetrů a hmotnosti 5-13 kilogramů.

Je těžké si představit, jak klokani mohou šplhat po stromech, neboť ocas nepoužívají k přidržování, nýbrž pouze k balancování. Nejlépe odpovídá srovnání s jihoamerickými lenochody, i když stromoví klokani nejsou tolik pomalí.

Klokan pralesní náleží do čeledi klokanovití (Macropodidae) jsou druhá největší čeleď vačnatců (po vačicovitých) s 54 druhy v 11 rodech. Nezahrnuje však klokánkovité, kteří mají samostatnou čeleď, přestože se velmi klokanovitým podobají. Jedná se o středně velké až velké vačnatce (patří sem i největší druhy žijících vačnatců) s prodlouženými zadními končetinami, které u pozemních druhů slouží ke skákavému pohybu. U stromových druhů není prodloužení zadních končetin tak výrazné. Většina druhů je výhradně býložravých. Klokani jsou endemité, kteří žijí v Austrálii a Tasmánii, Nové Guineji a na přilehlých ostrovech. K rychlému pohybu používá většina klokanů skákání snožmo. Ve vysokých rychlostech až okolo 50 km/h nechávají ocas ve vzduchu a udržují s ním jen směr a rovnováhu, zatímco při pomalejších rychlostech na zem kladou zadní končetiny i s ocasem.

Názvy ve světě

Klokan pralesní

Anglicky: Bennett's Tree-kangaroo, Německy: Bennett-Baumkänguru

Mohlo by vás také zajímat

Pralesnička strašnáPralesnička pruhovanáPralesnička dvoubarváPralesnička drobnáPralesnička barvířskáPralesnička brazilskáPralesnička harlekýnPralesnička batikováPrase pralesníPes pralesní

Podělte se s námi o názor na tento text →